Знищення пивоварні Шульца: активісти просять Туреччину не будувати Ісламський центр
Фото: Антон Короб

Активісти звернулися до влади Туреччини й просять запобігти будівництву Ісламського культурного центру на місці зруйнованої броварні Шульца. Лист-звернення опублікував київський активіст Дмитро Перов.

На місці пивоварні Шульца планують збудувати Ісламський культурний центр за кошти турецької сторони.

Дмитро ініціює відкриті громадські слухання із залучення експертів — представників ісламської релігійної громади в Україні, представників міської й державної влади щодо проєктування та можливого розташування Ісламського центру в Києві.

Активіст наголошує, що історія та культура пивоваріння невластива ані кримськотатарському, ані турецькому народу і є чужорідною як в культурному, так і в релігійному аспекті до релігії іслам.

На слуханнях Перов пропонує спільно обрати для Ісламського культурного центру місце, що задовольнить містян, релігійну громаду та представників влади й не буде порушувати вимоги чинного закону.

За його словами, минулого тижня фахівці Департаменту охорони культурної спадщини КМДА та Нацполіції провели спільне обстеження території на якій розташована пивоварня Карла Шульца та встановили незаконний демонтаж цілого цеху.

Фото: Дмитро Перов
Фото: Дмитро Перов

Ділянка на якій розміщена пивоварня розташована в історичному ареалі Києва, сама будівля є кандидатом до внесення до Переліку пам’яток. Це накладає додаткові обмеження щодо проєктованої забудови, зокрема зносу історичної забудови. Також Мінкульт має погоджувати демонтаж таких споруд.

За словами Перова, дозволів на виконання будь-яких робіт за адресою пивоварні не надавалися й не було зареєстровано погодження проєктної документації.

Фото: Дмитро Перов
Фото: Дмитро Перов

Також раніше ми писали, що поблизу Деміївської площі власники промислового комплексу другої половини 19 ст. — колишній пивзавод Шульца, розбирають цегляне мурування.