В Австралії в мозку жінки знайшли живого хробака завдовжки 8 см
Фото: Canberra Health

В Австралії нейрохірург, доктор Харі Прія Банді, витягнув у своєї 64-річної пацієнтки живого хробака завдовжки 8 см. Про це йдеться у статті на сайті Центру з контролю та профілактики захворювань у США.

Жінка з Нового Південного Уельсу (Австралія) вперше потрапила до місцевої лікарні наприкінці  січня 2021 року після тритижневого болю в животі та діареї, що супроводжувалися постійним сухим кашлем, лихоманкою та нічною пітливістю.

До 2022 року її симптоми також включали забудькуватість і депресію. Тоді вона госпіталізувалася до лікарні у столиці Австралії Канберрі. Томографія головного мозку показала ураження правої лобової частки.

У червні 2022 року їй зробили відкриту біопсію. Лікарі виявили та видалили живого і рухомого гельмінта завдовжки 8 см, діаметром 1 мм. Фахівці попередньо ідентифікували паразита як Ophidascaris robertsi.

Ophidascaris robertsi — круглий черв’як, який зазвичай зустрічається у пітонів. Пацієнтка стала першим у світі випадком виявлення цього паразита в організмі людини.

Фото: Canberra Health
Фото: Canberra Health

Жінка жила поблизу озера, населеного килимовими пітонами, які можуть бути носіями цього паразита. Попри відсутність контактів зі зміями, жінка збирала місцеву рослинність навколо озера, щоб використовувати її в кулінарії.

Вчені припускають, що листя, яке зібрала жінка, могло бути заражене фекаліями пітона та яйцями паразитів. Після операції пацієнтку лікували від інших личинок, які могли опинитися в інших частинах тіла, наприклад печінці.

Лікарі кажуть, що цей випадок підкреслює постійний ризик захворювань, які передаються від тварин до людей, оскільки вони тісно взаємодіють. За останні 30 років у світі було зареєстровано близько 30 нових випадків інфікування.

За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, три чверті нових інфекційних захворювань у людей походять від тварин.