У Німеччині будують "Піраміду часу" – її планують завершити до 3183 року
Фото: The New York Times

У Німеччині в місті Вемдінг будують скульптуру з бетонних блоків під назвою "Піраміда часу", яку планують завершити до 3183 року, повідомляє The New York Times.

Ідея належить художнику Манфреду Лаберу, який помер у 2018 році. Він запропонував проєкт "Піраміда часу" у 1993 році до 1200-річчя свого міста. У 2003 році Лабер і міська влада заснували Wemding Time Pyramid Foundation, щоб фінансувати та управляти твором мистецтва після його життя.

Фото: The New York Times
Фото: The New York Times

Блоки встановлюють раз на 10 років, залишилось ще 116. Тому "Піраміду часу" завершать лише у наступному тисячолітті. Споруда має вийти заввишки близько семи метрів. Ось як має виглядати скульптура у фіналі:

Фото: The New York Times
Фото: The New York Times

Серед глядачів були кілька поколінь жителів Вемдінга: діти, батьки, дідусі та бабусі. Одна з глядачок, яка прийшла зі своїм 9-річним сином, сказала, що вона була на першій церемонії, коли їй було близько 5 або 6 років. Для людей, які живуть у місті, згадування прогресу піраміди допомагає відзначити періоди їхнього життя.

Фото: The New York Times
Фото: The New York Times

Наприкінці XX століття Лабер був не єдиним німецьким художником, який досліджував вплив часу на різні покоління.

З 1982 до 1987 року художник Йозеф Бойс висадив тисячі дубів у місті Кассель для роботи під назвою "7000 дубів". А в 1996 році скульптор Богомир Еккер створив "Тропфштайнмашину", штучний сталактит, що капав протягом 500 років у Гамбурзькому музеї кунстгалле.

Тепер "Піраміда часу" Лабера нагадуватиме людям, що кожне покоління має "обов'язок перед нащадками", сказав член фонду і давній знайомий митця Клаус Шлехт.