В Іспанії ввели нові закони для власників тварин
Фото: Unsplash

В Іспанії вперше ухвалили закон про права тварин, повідомляє El País. Закон набуде чинності у вересні.

Згідно з законом, власники собак повинні скласти тест на базову обізнаність щодо поводження з тваринами. У нього входитимуть теми щодо здоров'я собаки, її утримання та правових норм. Зокрема, господар має знати, що собаку не можна лишати саму вдома більш як на 24 години. Зокрема, собаки мусять бути застраховані — це коштуватиме 20-50 євро на рік.

Також Іспанія визначила вісім потенційно небезпечних порід собак — пітбультер'єр, ротвейлер, аргентинський дог, стаффордширський бультер’єр, американський стафордшир-тер'єр, бразильська філа, тоса-іну та акіта-іну. Вони завжди мають бути на короткому повідці та в наморднику, навіть на спеціальних майданчиках для вигулу. 

У зоомагазинах не можна продавати собак, кішок і тхорів — лише риб, гризунів і птахів. Також новий закон забороняє використовувати в цирках диких тварин, наприклад слонів або левів. За порушення цього правила — штраф до 200 000 євро.

Кошенят потрібно буде обов'язково стерилізувати та чипувати до шестимісячного віку. Якщо господарі хочуть розводити кошенят, то їм потрібно зареєструватися у відповідному реєстрі. Це можна зробити онлайн й буде безкоштовно.

Екзотичні види тварин, укуси яких можуть бути небезпечними, не можна утримувати вдома. Це поширюється на членистоногих, риб і амфібій, рептилій та диких ссавців вагою понад п’ять кілограмів (за винятком черепах), а також на всіх приматів.

Зокрема, законодавці посилили відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. У разі загибелі тварини власнику загрожуватиме від року до трьох ув’язнення, залежно від наявності обтяжувальних обставин. Закон відтепер поширюється на всіх хребетних тварин, не лише домашніх.

Нові обмеження не поширюються на робочих собак: поліцейських, військових, поводирів, пастухів, мисливців.