В Італії заступника міністра культури підозрюють у крадіжці картини XVII століття
Фото: The Telegraph

Заступника міністра культури Італії Вітторіо Згарбі звинуватили у зберіганні та демонстрації викраденої картини "Взяття святого Петра" Рутіліо Манетті XVII століття. Політик заперечує звинувачення, пише BBC.

"Взяття святого Петра" було вкрадено у 2013 році. Картина Рутіліо Манетті — послідовника барокового майстра Караваджо — раніше була виставлена ​​в замку в північноіталійському регіоні П'ємонт. За даними італійських ЗМІ, вартість картини становить близько 300 000 євро.

Телеканал Rai випустив розслідування, де власниця замку розповіла, що у 2013 році цю картину вирізали з рами. Вона додала, що раніше до будівлі приїжджав друг Згарбі й висловив зацікавленість у купівлі картини.

У розслідуванні також зазначили, що згодом інший друг заступник міністра передав пошкоджену картину реставратору. Кажуть, що в ній був отвір такої самої форми, як шматок полотна, вирізаного з рами у п’ємонтському замку у 2013 році.

У 2021 році Згарбі представив майже ідентичну картину з іншою назвою на художній виставці. Зокрема, його також звинуватили у тому, що він змінив полотно, додавши свічку у верхньому куті, нібито для того, щоб приховати його походження.

Фото: Rai
Фото: Rai

Прокуратура конфіскувала картину для аналізу та розслідує справу проти Згарбі щодо ймовірного відмивання вкрадених речей, повідомили у відділі художньої спадщини поліції карабінерів.

Натомість політик розповів, що картину знайшов під час реставрації вілли, яку купила його матір понад двадцять років тому. Він стверджує, що його картина є оригіналом, а вкрадена у 2013 році — "поганою копією".

"З того, що можна прочитати, робота була сильно порізана. А та, що є в моєму розпорядженні, у хорошому стані та з добре збереженим і рівномірним графічним шаром", —  додав заступник міністра. Урядовець звинуватив реставратора у "помсті" через гроші, які він йому заборгував.