У Києві помер двірник-художник, який організовував виставку своїх картин біля смітника
Фото: Антон Орехов / Bird in Flight

У віці 72 років помер київський двірник-художник Леонід Бурковський, який став відомим після того, як вивісив свої картини біля смітника. Про це розповіли родичі митця виданню "Вечірній Київ".

Бурковський захоплювався малюванням понад 20 років: митець почав творити, коли йому було 52 роки. Він писав абстрактні роботи, надихаючись роботами Клода Моне та Івана Марчука. Малював Леонід після робочого дня, а вранці та вдень працював комунальником у Печерському районі.

Фото: Антон Орехов / Bird in Flight
Фото: Антон Орехов / Bird in Flight

Bird in Flight зазначає, що перша виставка Бурковського відбулася 10 років тому. Тоді за оренду столичної галереї заплатив спонсор. Однак успіху виставка не мала: придбали лишень одну картину за 200 гривень.

Цьогоріч художник наважився показати свої творіння просто на вулиці. Він влаштував імпровізовану виставку у власному дворі біля смітника.

Фото: Регіоналіті
Фото: Регіоналіті

"Після перегляду фільму про Бенксі я надихнувся взятись за власну виставку. І зробив це просто неба біля свого будинку. Передусім було цікаво почути думки про мої картини. Як висновок, людям сподобався мій вернісаж: один за одним витягали телефон, щоби сфотографувати", — згадував Леонід.

Тоді кураторка Музею-майстерні І. П. Кавалерідзе Олександра Савенок запропонувала митцю зробити виставку в приміщенні. Вона відбулася навесні 2023 року. На виставці було представлено акварельні, олійні роботи та понад 70 робіт, що створені на старих плакатах за допомогою гуаші й акрилу, де інструментом митця стали звичайний ніж та палиця.

Фото: КМДА
Фото: КМДА