У Колумбії працює школа, де чоловіків навчають хатньої роботи та догляду за дітьми
Фото: Peter Yeung for CNN

У столиці Колумбії Боготі три роки поспіль функціонує Школа догляду для чоловіків. Проєкт розроблений міською радою для чоловіків, які прагнуть навчитися виконувати домашню роботу та доглядати за вагітними, новонародженими та людьми поважного віку. Про це повідомляє CNN.

Ідея створити таку школу виникла під час пандемії коронавірусної інфекції, чоловіки неодноразово дзвонили на гарячу лінію мерії та висловлювали своє розчарування, що не можуть подбати про свої сім’ї після смерті або хвороби близьких.

Школа догляду для чоловіків має навчальну програму, що складається з 24 модулів. Вона розрахована на кілька місяців. Заняття охоплюють навички догляду за домом, новонародженими, вагітними та людьми похилого віку, емоційну турботу, а також піклування про навколишнє середовище в місті.

Навчальну програму школи було розроблено з кількома експертками з догляду, щоб визначити, які теми для навчання будуть найважливішими.

"Жінки не народилися зі знанням того, як доглядати. Вони вчаться підмітати, заплітати дитині волосся і міняти підгузки. Це не генетична проблема, а культурна", – каже Хуан Кортес, керівник Школи догляду для чоловіків.

За даними команди проєкту, в Школі турботи для чоловіків пройшли навчання близько 400 тисяч осіб.

Опитування мерії, які проводили до та після початку роботи Школи, демонструють зміни у суспільному ставленні до домашньої роботи. Кількість чоловіків, які сказали, що повністю відповідають за домашні справи, з 2021 року подвоїлася. У 2021 році таких було 10%, а вже у 2023 році – 20%.

Мер міста Богота повідомив, що подібні програми породжують культурні перетворення в суспільстві, які сприяють перерозподілу роботи з догляду та змінюють роль чоловіків у домі.