В Одесі знесли пам’ятку архітектури, яка входить до складу спадщини ЮНЕСКО
Фото: Наташа Ковалик / Facebook

В Одесі знесли старовинну будівлю, що має статус пам'ятки архітектури та входить до складу об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, повідомляє місцеве видання "Думська".

Це колишній особняк Антона Гавсевича, збудований у 1903 році за проєктом архітектора Самуїла Гальперсона. За радянських часів у будівлі розміщувався спочатку інститут, а згодом — пологовий будинок, який закрили у 2001 році. Особняк розташовується поблизу парку Шевченка в центрі Одеси.

Будинок знесли майже повністю, там залишився лише фасад. Демонтаж здійснюють працівники компанії "Універсал дірект", яка проводила ремонтні роботи особняка восени 2021 року.

В одеському Управлінні державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) розповіли, що знесення будівлі в документах називають "протиаварійними роботами". Їх дозволив департамент культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини обласної військової адміністрації.

"Як на мене, це точно не протиаварійні роботи. Будівля — пам'ятка, тобто може йтися і про кримінальний злочин. Ми скликали комісію, побували на місці та склали акт, який направили до Державної інспекції архітектури та містобудування, а також до правоохоронних органів", — заявив начальник муніципального управління державного архітектурно-будівельного контролю Олександр Авдєєв.

Зокрема, історична будівля, окрім того, що є пам’яткою архітектури, також заарештована в межах одного з кримінальних проваджень проти колишнього народного депутата Леоніда Клімова.

Клімов взяв пам'ятку архітектури в оренду у 2001 році за умови проведення ним реставрації протягом двох років. Утім, будинок так і не відновили, а територію обнесли парканом. Міська рада намагалася через суд повернути особняк, але втрутилася обласна рада.

Будинок придбала компанія "Універсал дірект", у березні 2021-го її оштрафували за утримання будівлі в неналежному стані.