У Швеції померла жінка, яка надихнула Астрід Ліндґрен створити Пеппі Довгапанчоха
Фото: Lars Epstein

У Швеції померла Соня Мелін — жінка, яка надихнула письменницю Астрід Ліндґрен на створення персонажу Пеппі Довгапанчоха. Їй було 89 років, повідомляє шведське видання SVT.

У 1941 році Соня, прізвище якої на той час було Сандін, отримала запрошення на дитяче свято доньки Ліндґрен Карін — вони були однокласницями. Пізніше Ліндґрен згадувала, що зустріч з рудоволосою Сонею надихнула її створити образ Пеппі, зважаючи на зовнішність і характер.

В інтерв'ю газеті Expressen з нагоди свого 80-річчя в листопаді 1987 року Астрід Ліндґрен сказала: "Вона бігала сама по собі, така сповнена життя. І коли я побачила її, то подумала: Ось моя Пеппі, і вона теж розкішно руденька".

У дорослому віці Соня Мелін працювала в сімейному овочевому магазині на стокгольмському ринку, а Астрід Ліндґрен була її постійною клієнткою.

Пеппі Довгапанчоха — персонаж низки дитячих книжок шведської письменниці Астрід Ліндґрен, чудернацька дівчинка, що мешкає у маленькому містечку у Швеції в невеличкому будинку з садочком поряд із домівкою Томмі та Аніки.

Пеппі має руде волосся, заплетене у косички, що стирчать обабіч голови, і всіяне ластовинням обличчя. Вона дуже сильна, дужча за десять поліцаїв. Пеппі спить з ногами на подушці та взагалі робить все, що їй заманеться.

Фото: Beta Film
Фото: Beta Film

Астрід Ліндґрен — шведська дитяча письменниця, чиї книги перекладені більш ніж 85 мовами та видані у понад 100 країнах. Сьогодні вона найбільш відома завдяки своїм творам про "Карлсона, який живе на даху" та "Пеппі Довгапанчоха".

У 1958 році Астрід Ліндґрен нагородили медаллю Ганса Крістіана Андерсена, яку називають Нобелівською премією в дитячій літературі.