У США чоловік понад 30 років підпирав двері метеоритом, який коштує 75 000 доларів
Фото: Central Michigan University

Девід Мазурек з Гранд-Рапідс штату Мічиган понад 30 років підпирав двері каменем, який, як виявилося, є одним з найбільших зареєстрованих метеоритів в штаті, повідомляє Science Alert.

У 1988 році Девід Мазурек купив ферму в Едморі, штат Мічиган, разом із каменем, що підпирав двері сараю. Попередній власник розповів, що в 1930-х роках вони з батьком бачили, як метеорит уночі впав на їхню ділянку.

Наступного ранку батько та син знайшли кратер і викопали метеорит з утвореної канави. Колишній власник сказав Мазуреку, що оскільки метеорит є частиною власності, тепер він належатиме йому.

Мазурек зберігав космічний камінь протягом 30 років і продовжував використовувати його як тримач дверей – за винятком випадків, коли його діти брали камінь до школи, щоб показати та розповісти про нього.

Згодом чоловік вирішив оцінити та віддати на аналіз свій гігантський камінь. Обʼєкт отримав назву метеорит Едмор. Він містить значну кількість нікелю — близько 12%.

Метеорит оцінили в 75 000 доларів. "Це найцінніший зразок, який я коли-небудь тримала у своєму житті, у фінансовому та науковому плані", — розповіла Мона Сірбеску, геологиня із Центрального Мічиганського університету (CMU).

Зрештою чоловік продав метеорит планетарію Абрамса Мічиганського державного університету, пообіцявши 10% від ціни за камінь відділу наук про землю та атмосферу.