У Стамбулі вхід до Софійського собору буде платним для іноземців
Фото: Unsplash

Туреччина з 15 січня 2024 року запроваджує для іноземців плату за вхід у мечеть Ая-Софія (раніше — Софійський собор) у Стамбулі. Про це повідомив міністр культури Туреччини Мехмет Нурі Ерсоя.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Зокрема, з 15 січня іноземні відвідувачі зможуть потрапити до мечеті іншим маршрутом. Водночас вхід для турецьких громадян, які приходять до мечеті на богослужіння, залишиться безоплатним.

Міністр культури розповів, що відвідувачі зможуть отримувати інформацію про мечеть через навушники 16 мовами за допомогою QR-коду. Навушники можна буде використовувати свої або надаватимуть одноразові.

"Зміни покликані підвищити якість і безпеку відвідувань, а також тепер кількість відвідувачів можна буде контролювати, розподіляючи її по різних маршрутах", — додав Ерсоя.

Софійський собор, також Ая-Софія — мечеть, одна з найвеличніших архітектурних пам'яток візантійської архітектури, що збереглися донині.

Збудована 537 року поруч із Великим імператорським палацом як християнський собор святої Софії. Після завоювання Константинополя османами 1453 року була перетворена на мечеть. У 1934 році за наказом Мустафи Кемаля Ататюрка перетворена на музей. 10 липня 2020 року Державна рада Туреччини визнала указ Ататюрка незаконним і президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган передав Ая-Софію у власність Управління релігійних справ, тим самим повернув будівлі статус мечеті.

Понад тисячу років Софійський собор у Константинополі залишався найбільшим храмом у християнському світі — до будівництва Собору святого Петра в Римі. 1985 року храм занесений до переліку Світової спадщини ЮНЕСКО.