В Україні перевірили якість води на пляжах — якою є ситуація в Києві та Одесі
Фото: Unsplash

Лабораторії територіальних центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України проводять постійний моніторинг якості води з рекреаційних водних об’єктів, що використовуються для купання.

Відпочивати та купатися дозволяється тільки у спеціально відведених і обладнаних для цього місцях за рішеннями та повідомленнями обласних військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування.

Центр громадського здоров'я повідомив про стан якості річкової води у межах пляжів по регіонах станом на 7 серпня 2023 року:

У Києві за період з 28.07.2023 по 03.08.2023 року досліджено 56 проб річкової води за мікробіологічними та хімічними показниками у межах 14 пляжів:

"Галерний", "Веселка", "Венеція", "Дитячий", "Золотий", "Молодіжний", "Передмістна слобідка", "Центральний", "Вербний", "Пуща-Водиця", "Райдуга", "Тельбін", "Чорторий", "Троєщина".

Відхилення виявлено у 28 пробах по індексу ЛКП (лактозопозитивних кишкових паличок) на усіх цих пляжах, а також у 8 пробах річкової води за хімпоказниками ("Галерний", "Райдуга", "Вербний").

Тут рекомендують встановити щити про заборону купання, а також взяли на повторні дослідження проби.

В ЦГЗ зазначають, що в Одеській області оголосили про заборону купання у Чорному морі. В акваторії через теракт ворога на Каховській ГЕС лишається загроза вибухонебезпечних предметів та інфекцій. Також в Одеській ОВА застерігають жителів регіону від прогулянок узбережжям та риболовлі.

Однак вчора, 7 серпня, Одеська обласна адміністрація затвердила розпорядження про підготовку доступу людей до пляжів регіону. Пляжний сезон планують відкрити вже 12-13 серпня.

"Теракт росіян на Каховській ГЕС зірвав початок пляжного сезону в Одесі. Проте станом на сьогодні констатуємо, що якість води у Чорному морі стабілізувалася та відповідає всім санітарним нормам", — розповів голова ОВА Олег Кіпер.

Для убезпечення пляжів їх мають обладнати:

  • захисними сітками, що унеможливлюють потрапляння мін;
  • спостережно-рятувальними постами;
  • буями;
  • засобами гучного мовлення;
  • наявними поблизу укриттями.

У Миколаївській області продовжує діяти заборона купання та перебування в пляжних зонах у межах прибережної захисної смуги моря на час дії воєнного стану до його скасування відповідно до розпорядження ОВА.

У межах здійснення моніторингу досліджено 8 проб річкової води за мікробіологічними та хімічними показниками з пляжів: Миколаєва — "Стрілка" у парку "Перемога" на річці Інгул; Южноукраїнську — міський та Первомайську — "Райдуга" на річці Південний Буг.

Відхилення від стандарту виявлено в одній пробі по індексу ЛКП та одній пробі річкової води за хімпоказниками — на пляжі "Стрілка" у Миколаєві. 

У Донецькій та Запорізькій областях за розпорядженням ОВА діє заборона купання на пляжах з урахуванням військової ситуації та небезпеки для населення.

Території пляжів морського узбережжя у Маріуполі та Маріупольському районі Донецької області, Енергодарі, місця масового відпочинку на річці Дніпро та пляжні зони у межах прибережної захисної смуги моря на Чорноморському та Азовському узбережжі Запорізької та Херсонської областей знаходяться на тимчасово окупованій території.