У Великій Британії знайшли 600-річну сцену, на якій міг виступати Вільям Шекспір
Фото: BBC

У театрі Ґілдголл у місті Кінгс-Лінн, що у графстві Норфолк, знайшли 600-річну дубову сцену. Театр стверджує, що Вільям Шекспір ​​виступав тут. Про це повідомляє міська рада Кінгс-Лінна.

Ґілдголл є найстарішим чинним театром у Великій Британії, який працює з 1445 року. Під час ремонту сучасного глядацького залу працівники виявили під підлогою дерев'яні дошки, які були засипані протягом 75 років.  

Деякі з цих дощок були датовані періодом між 1417 і 1430 роками, коли створили будівлю. Великі дубові дошки товщиною 30 см скріплені кілками, а не цвяхами.

Фото: Borough Council of King’s Lynn & West Norfolk
Фото: Borough Council of King’s Lynn & West Norfolk

Театр стверджує: згідно з документами, Шекспір виступав на цьому місці у 1592 або 1593 році. У той час акторські трупи залишили Лондон, оскільки через чуму театри були закриті.

"У нас є бухгалтерська книга району за 1592-1593 роки, в якій зазначено, що район заплатив компанії Шекспіра за те, щоб вона приїхала і виступила на цьому майданчику", — пояснює Тім Фітц Гігем, креативний директор Ґілдголлу.

Доктор Джонатан Кларк, експерт з історичних будівель, брав участь у дослідженні цього місця. "Ми точно знаємо, що ці дошки для підлоги були в будівлі у 1592 році, а в 1593 році, як ми думаємо, Шекспір ​​виступав в Кінгс-Лінн, тож це, ймовірно, поверхня, якою Шекспір ​​ходив", — каже він.

Доктор Кларк вважає, що це надзвичайно важливе відкриття, оскільки це не тільки найбільша дерев’яна підлога XV століття в країні, але і єдиний вцілілий приклад сцени, на якій грав Шекспір.

Фото: BBC
Фото: BBC

За словами Фітц Гігема, бухгалтерська книга не єдине джерело, яке підтверджує, що відомий драматург міг виступати в цьому театрі. Роберт Армін, який був провідним комедійним актором Шекспіра, народився в Кінгс-Лінні, на одній вулиці поруч з театром.

А також у книзі, опублікованій ще за життя Шекспіра, є свідчення про випадок, який стався в театрі Кінгс-Лінна, де глядачка, яка дивилася п’єсу про вбивство на сцені, була настільки охоплена почуттям провини, що зізналася у вбивстві свого чоловіка.

Кажуть, цей випадок надихнув Шекспіра написати частину сюжету "Гамлета" зі сценою вбивства Гонзаго ("Мишоловка").

Вільям Шекспір — англійський драматург єлизаветинської епохи, актор і поет. Один із найвідоміших драматургів світу, автор принаймні 17 комедій, 10 хронік, 11 трагедій, п'яти поем і циклу зі 154 сонетів. Шекспір визнаний найвидатнішим англійським драматургом усіх часів. Його вважають національним героєм та одним із символів Англії, її національним поетом. Твори перекладені багатьма мовами світу і з'являються на театральній сцені частіше, ніж п'єси будь-якого іншого драматурга, який будь-коли жив і творив.