У Японії кришки каналізаційних люків продадуть за ¥3 000 – їх вважають витвором мистецтва
Фото: Japan Stock Photography/Alamy

Міська влада Кіото заявила, що вперше виставить на продаж чавунні кришки люків. Їх можна буде придбати за 3 000 єн (20 доларів) за штуку, пише The Guardian.

У Японії чавунні кришки люків вважають цінними витворами мистецтва та символами регіональної гордості. Там зображують місцеві памʼятки, знаменитостей, тварин, рослини й навіть покемонів.

Вартість однієї кришки, виготовленої у 1978, 1981 або 1990 році, становить 3000 єн (20 доларів). Зазначається, що нові кришки люків коштують близько 60 000 єн кожна.

Фото: Japan Stock Photography/Alamy
Фото: Japan Stock Photography/Alamy

За даними бюро водопостачання та каналізації Кіото, у місті розташовано близько 160 000 кришок люків. Ті, що встановлені на дорогах, мають термін служби близько 15 років, тоді як ті, що використовуються на тротуарах, служать близько 30 років.

Щороку замінюють 1500 кришок, очікується, що місто й надалі знаходитиме їм нових власників. "Спочатку ми продамо три, і якщо це буде успішно, ми хотіли б продати більше", — сказав представник каналізаційного бюро.

Фото: Japan Stock Photography/Alamy
Фото: Japan Stock Photography/Alamy

Кіото не перше місто в Японії, яке вирішило заробити на продажі люків. У 2017 році Маебасі виставило на продаж 10 кришок люків, у яких було майже 200 потенційних покупців, зокрема людей, які живуть за межами міста.

У 2018 році місто Токородзава запросило фірми розмістити рекламу на кришках люків, намагаючись профінансувати свою систему управління стічними водами, яка має великі борги.

Зокрема, бренд одягу Japan Underground випускає колекційні картки, підставки, а також футболки та сумки з дизайнами кришок люків з усіх 47 префектур Японії.