Вартість спеції шафран збільшилася вдвічі через зміну клімату
Фото: Unsplash

Вартість спеції шафран збільшилася вдвічі, порівнюючи з минулим роком. В Ірані його продають по $1400 за кілограм, а в інших країнах — по $1800, повідомляє Financial Times.

Понад 90% світового шафрану надходить з Ірану. У звіті зазначено, що врожайність шафрану в Ірані в поточному році становитиме менше половини врожаю 2022 року. Очікується, що загальне виробництво шафрану впаде з майже 400 тонн приблизно до 170 тонн.

Виробники та трейдери пояснюють дефіцит шафрану зміною погодних умов і нестачею води. В країні були надзвичайно низькі температури взимку в поєднанні з дуже сухими та спекотними весною й літом. Зокрема, ситуація посилилася повним висиханням тисячі колодязів, призначених для зрошення.

Експерти попереджають, що ситуація може ще більше погіршитися через зміни клімату, які порушують традиційні погодні умови. Поєднання цих факторів створює серйозну проблему для виробництва шафрану та підкреслює вразливість цієї спеції до коливань навколишнього середовища.

Шафран, відомий своїм винятковим ароматом, виразним смаком і яскравим кольором, є найдорожчою пряністю в усьому світі. Це пояснюється трудомісткістю виробництва: одна квітка дає лише три рильця, в результаті чого для отримання кілограма прянощів потрібно 200 000 квіток.