Веганська дієта може покращити здоров’я серця за вісім тижнів
Фото: Unsplash

Нове дослідження свідчить, що лише за два місяці у близнюків, які дотримувалися веганської дієти, знизився рівень інсуліну, зменшилася вага та скоротився рівень білка, пов’язаного з хворобами серця та інсультом.

Науковці зі Стенфордського університету відібрали 22 пари здорових без серцево-судинних захворювань однояйцевих близнюків.

У кожній парі один учасник дотримувався всеїдної дієти, інший — веганської. Проте обидві дієти були здоровими: з овочами, бобовими, фруктами та цільним зерном, а також не містили цукру та рафінованих крохмалів. Веганська дієта була повністю рослинною. Всеїдна дієта містила курку, рибу, яйця, сир, молочні продукти та інші продукти тваринного походження.

Протягом перших чотирьох тижнів дослідження обом групам доставляли спеціально приготовану їжу на сніданок, обід і вечерю, а також вони отримували суворі інструкції щодо перекусів. У другій частині експерименту учасники готували їжу самостійно.

Згідно з результатами, обидві групи покращили своє серцево-судинне здоров’я, близнюки на рослинній дієті відчули найбільше покращення. У них знизився рівень інсуліну натщесерце на 20%, а також зменшився рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ).

Цей білок транспортує тілом молекули жиру, зокрема холестерин, що підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Оптимальний рівень ЛПНЩ становить менш як 100 мг/дл.

Під час дослідження учасників зважували та брали у них кров тричі: на початку випробування, через чотири тижні та через вісім тижнів. Середній рівень ЛПНЩ до експерименту становив 118,5 мг/дл для всеїдних, який знизився до 116,1. У групі веганів він знизився зі 110,7 до 95,5 мг/дл.

"Ґрунтуючись на цих результатах і міркуючи про довголіття, більшість із нас виграють від переходу на більш рослинну дієту", — пояснює провідний автор дослідження Крістофер Гарднер.

За словами Гарднера, учасники-вегани (і певною мірою всеїдні) зробили три найважливіші речі для покращення здоров’я серцево-судинної системи: вони скоротили споживання насичених жирів, збільшили кількість харчових волокон і схудли. Зокрема, веганська дієта може надати додаткові переваги, такі як збільшення кишкових бактерій і зменшення втрати теломер, що уповільнюють старіння в організмі.

Гарднер закликає тих, хто не готовий перейти на чисте веганство, хоча б збільшити відсоток рослинної їжі у своєму раціоні, що може позитивно вплинути на стан здоров'я.