У Львівському медуніверситеті звільнили ректора, який говорив сексистські жарти
Фото: ЛНМУ

У Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького звільнили ректора Бориса Зіменковського, який під час розподілу випускників на інтернатуру говорив сексистські жарти. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров'я.

Виконувачем обовʼязків ректора став доцент, доктор медичних наук за спеціальністю "хірургія", проректор з науково-педагогічної роботи Орест Чемерис.

Зокрема, новому в.о. ректора доручили забезпечити підготовку та проведення конкурсу на заміщення вакантної посади ректора ЛНМУ.

"Також серед першочергових завдань на посаді – розробка концепції розвитку університетської лікарні у складі ЛНМУ та підготовка медзакладу до укладання договорів про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій", —  розповіли в МОЗ.

20 червня студентка ЛНМУ імені Данила Галицького Марія Грищук опублікувала відео, на якому зафіксовано, як Зіменковський принижував студентів і дозволив собі сексистські жарти.

Зокрема, коли одна зі студенток обрала хірургію, ректор заявив: "Жінка, а хоче різати...сумно. Я б такої знати не хотів". Також, коли студентка Софія Волкодав повідомила про те, що обрала дитячу хірургію, Зіменковський прокоментував, що "з таким прізвищем до дітей не можна".

Окрім некоректних висловлювань, Грищук поскаржилась на невчасне донесення інформації до випускників, порушення порядку рейтингового розподілу та те, що студентам вимикали мікрофони, коли вони хотіли запитати щодо організації розподілу та проблем, які виникли.

У МОЗ відреагували, назвавши ситуацію "неприпустимою", засудили будь-які прояви сексизму й упередженого ставлення до студентів і пообіцяли, що такі дії "не залишаться без покарання".

83-річний Борис Зіменковський обіймав посаду ректора Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького з 1998 року.