Вперше за 170 років королівська родина відкриває замок Балморал для відвідувачів
Фото: AJB/Alamy

Британська королівська родина дозволила відчинити двері замку Балморал у Шотландії для відвідувачів та проводити екскурсії вперше за понад 170 років. Про це повідомляє The Guardian.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Відвідувачі зможуть здійснити екскурсію по ряду приміщень та побачити передпокій, червоний коридор, головну та сімейну їдальні, фоє, бібліотеку та вітальню королівського замку. 

Також глядачі зможуть оцінити елементи дизайну, які зробили на бажання короля Чарльза. Він, зокрема, змінив килими у вітальні — повернув ті, що з орнаментом тартан Hunting Stewart. Такий орнаментальний стиль обрала для замку ще королева Вікторія.

Квитки на екскурсії з гідом за ціною 100 фунтів стерлінгів та 150 фунтів стерлінгів з післяобіднім чаєм були розпродані протягом 24 годин з моменту надходження їх у продаж. З 1 липня до 4 серпня Балморал дозволили відвідувати 40 людям на день.

Джеймс Гамільтон-Годдард, менеджер туристичного підприємства в маєтку, сказав: "Це чудове місце. Я думаю, що король хоче, аби люди побачили його. Відвідувачі, яким вдасться отримати квиток, будуть вражені, побачивши будинок відпочинку королівської сім'ї."

Замок Балморал є королівською резиденцією відтоді, як його придбав принц Альберт у 1852 році за 32 000 фунтів стерлінгів. Його часто називають улюбленою резиденцією королеви Єлизавети II, і тут вона померла у 2022 році.

Стіни Балморалу увішані картинами вікторіанського художника сера Едвіна Генрі Ландсіра — улюбленця королеви Вікторії. Ними прикрасили замок на прохання короля Чарльза.

Раніше туристи могли відвідувати лише бальний зал Балморалу й територію замку.