Вистава "Катерина" Миколаївського театру отримала Гран-прі на міжнародному конкурсі
Фото: Миколаївський академічний художній драматичний театр

Театральна вистава "Катерина" Миколаївського академічного художнього драматичного театру здобула Гран-прі міжнародного конкурсу "Тарас Шевченко єднає народи". Це спільна робота з Херсонським театром імені Миколи Куліша. Про це повідомив директор, художній керівник Миколаївського драмтеатру Артем Свистун для Суспільне Культура.

За словами Артема Свистуна, особливість цієї вистави полягала в її пластичності та хореографії, які стали новаторськими для театру.

"Вперше ціла вистава була в такому форматі. І також великі вагомі такі сценічно драматичні дії. Я дуже вдячний акторці Ользі Сторожук, яка виконує головну роль, саме образ Катерини був створений нею", — пояснює він.

Художній керівник театру зазначив, що у виставі "Катерина" крізь образи та дії персонажів показали зневагу росіян до українців, яка упродовж віків переплітається з історією українського народу.

У постановці використовували артефакт – коромисло з Полтавщини, якому понад 200 років. Також серед реквізиту було 12 мішків зі справжнім зерном. "Завдяки рідкісним предметам та музиці на сцені відтворили автентичні українські обряди та традиції. Артисти грають розповідачів, котрі цитують Шевченка", – каже Свистун.

Виставою хотіли привернути увагу світової спільноти до сучасних проблем України та показати українську культуру й традиції.

Проєкт також покажуть у Києві та інших містах України.

Поему "Катерина"написав Тарас Шевченко. Твір розповідає про кохання, відданість, віру та розчарування. Це історія про українку, яка зазнає трагічної долі. Поема розповідає про те, як москаль відходить у похід, обіцяючи повернутися до Катерини, проте залишає за собою лише слід руйнування у вигляді ґвалтувань, грабування та смерті.