Заміна радянського герба на тризуб на Батьківщині-матері коштуватиме 36 млн грн
Фото: kyivmaps

Демонтаж радянської символіки на монументі "Батьківщина-мати" та встановлення на її місці тризуба коштуватиме 36 мільйонів гривень. Про це повідомив доктор технічних наук Олександр Шимановський в інтерв'ю виданню "Фокус".

Якщо у 2018 році на усі роботи планували витратити 8 мільйонів гривень, то зараз сума значно збільшилася.

Шимановський стверджує, що вартість виготовлення проєктної документації на ремонт крана та заміну національної символіки становить 2,5 млн грн. Будівельні та монтажні роботи в цілому коштуватимуть приблизно 36 млн грн.

Фото: Фокус
Фото: Фокус

Виготовлення проєктної документації на ремонт підйомного пристрою вже замовили в Інституті ім. Шимановського. Згідно з договором, цей початковий етап фахівці планують завершити до липня цього року, розповів заступник гендиректора з виготовлення та монтажу металоконструкцій інституту Микола Чорномиз.

Фото: Фокус
Фото: Фокус

Після цього підрядна організація має закупити обладнання та матеріали й почати ремонтні роботи. На сам ремонт, подальші випробування та введення крана в експлуатацію фахівці відводять приблизно 3 місяці.

Якщо весь процес пройде нормально й восени кран буде готовий, то демонтаж радянського герба та встановлення українського тризуба почнеться наприкінці весни — початку літа наступного року.

"У холодні сезони проведення таких робіт неможливе — на висоті 92 метри це просто небезпечно. Для цього потрібна тепла погода без вітру", — пояснює Чорномиз.

За ідеального сценарію декомунізація Батьківщини-матері має завершитися до Дня незалежності 2024 року.