Кубічні і округлі простори і форми VS коридорні і гострі: які сприяють відпочинку під час втоми?

Мабуть, найбільш неочевидний аспект — це форма приміщень, меблів та декору. По-перше, важливо, щоб простір був максимально близьким до кубічного, в такому людина почуває себе найкомфортніше. 

Протилежний цьому — простір коридорного типу. Приміщення, яке має видовжену форму, підсвідомо провокує кудись рухатись, бігти. Щоб подолати втому, ментально відпочити та знизити рівень стресу, потрібно відсікти фактори, які стимулюють зайві рухи, та створити відчуття "добре тут і зараз". Коридорне планування цьому не сприяє.

Якомога далі від "коридорності" та фіолетового. Як можна знизити рівень стресу дизайном інтерʼєру

По-друге, варто вибирати округлі форми меблів, декору й інших елементів, що наповнюють простір, а також додавати неправильні, асиметричні форми. Результати експерименту студентів Орегонського державного університету показали, що криволінійні форми меблів викликають більше приємних станів (комфорт, умиротворення, спокій тощо), ніж прямолінійні. Це пов’язано з тим, що ми впізнаємо в цьому природні та органічні форми, що нас оточують. Гострі предмети натомість можуть асоціюватись із болем чи дискомфортом. 

Це працює навіть на фізіологічному рівні: наприклад, одне з досліджень показало, що об’єкти з гострими кутами спричиняли суттєво більшу активацію мигдалеподібного тіла (ділянка мозку), ніж об’єкти із закругленими. Основна його функція полягає в обробці подразників, що викликають страх, тривогу та агресивність. Інакше кажучи, самі ці стани виникають, коли ми бачимо кутасті форми.

Точкове чи верхнє освітлення: яке знижує градус тривожності?

Аби сприяти зниженню тривожності та спокійному стану, краще вибирати точкове освітлення, яке виділяє окремі зони простору. Яскраве верхнє світло навпаки може швидко втомлювати та посилювати роздратованість, тому на тривалий час його краще не вмикати. Добре, якщо є можливість встановити димер та регулювати яскравість. 

Також важливою є температура освітлення, вдома й у місцях відпочинку краще використовувати тепле освітлення. Воно розслабляє та дає почуття безпеки, нагадуючи вогонь, прихильність до якого у нас вироблялась протягом тисячоліть, із часів, коли вогнище давало тепло, захищало від диких звірів, було домашнім осередком.

Якомога далі від "коридорності" та фіолетового. Як можна знизити рівень стресу дизайном інтерʼєру

Фізичне і візуальне сприйняття текстур: як асоціації формують наші відчуття? 

Третій елемент у дизайні інтер’єру, який може позитивно вплинути на емоційний стан, — це тактильні відчуття. Наприклад, тканини та меблі з м’якою текстурою, приємною на дотик. Окрім фізичного сприйняття текстур, є і візуальне, коли ми розуміємо, яким є матеріал (м’яким і приємним чи жорстким і гострим), навіть не торкаючись до нього. І це також викликає певні відчуття. Наприклад, штори і комфорт, який виникає, коли вони присутні в інтер’єрі.

Якомога далі від "коридорності" та фіолетового. Як можна знизити рівень стресу дизайном інтерʼєру

Щодо асоціацій — то ми на основі нашого попереднього досвіду формуємо реакцію на об’єкти, які спостерігаємо. Один лише вигляд каміна чи навіть його зображення може викликати теплі емоції всередині, нагадавши про затишний вечір у колі сім’ї біля вогнища. Тому варто додавати елементи у простір, які пов’язані з вашими приємними асоціаціями. 

Природні матеріали та кольори: чи допомагають вони гармонізувати емоційний стан?

Багатьох людей заспокоює та допомагає віднайти внутрішню рівновагу перебування на природі. Природні матеріали в інтер’єрі, такі як дерево, камінь, живі рослини тощо, звісно, не замінять прогулянку на свіжому повітрі, але нагадуючи про відкритий простір, все одно спрацюють. Вони додають затишок, допомагають відновитись після міської метушні, знизити рівень стресу, покращити настрій тощо, і це підтверджують різні дослідження

Щодо кольорів, то для зняття стресу варто додати в інтер’єр більше теплих пастельних відтінків та зелень. Вони також нагадують про дружнє природне середовище, допомагають отримати відчуття безтурботності і спокою. А для створення піднесенішого настрою можна включати яскравіші та насиченіші акценти. 

Однак з активними кольорами варто бути обережними. Якщо в інтер’єрі їх забагато, відпочинку та відновленню це не сприятиме. Зокрема сильний психологічний вплив мають червоний, фіолетовий та їхні відтінки. Якщо на них будувати домашній інтер’єр — це втомлюватиме органи сприйняття та навпаки посилюватиме стрес.

Якомога далі від "коридорності" та фіолетового. Як можна знизити рівень стресу дизайном інтерʼєру