Фото: Олексій Притула / Львівська ОВА

Поліція Одещини склала адмінпротокол за статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення (дрібне хуліганство) щодо чоловіка, який 3 липня облаяв лікаря-ветерана ЗСУ на протезах обох ніг в одеській ветклініці. 

Вказана стаття передбачає одне з покарань у вигляді:

  • штрафу від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів (51-119 грн);

  • громадських робіт від 40 до 60 годин;

  • виправних робіт від 1 до 2 місяців із відрахуванням 20% заробітку;

  • адміністративного арешту до 15 діб. 

Про інцидент правоохоронці дізналися під час моніторингу соцмереж, а коли прибули до клініки, потерпілий колишній військовослужбовець Олексій Притула написав заяву щодо притягнення клієнта лікарні до відповідальності. Згодом поліцейські встановили особу чоловіка та його місце проживання. 

"Відвідувача установи обурило те, що лікар не зміг підвестися зі стільця та оглянути тварину, на що він висловився у його бік нецензурною лайкою. (...) Свою провину він визнав та нині вже вибачився перед потерпілим", — додали правоохоронці. 

Під час особистої зустрічі відвідувач ветклініки попросив вибачення та сказав, що не побачив протезів. Однак Олексій Притула вибачення не прийняв — відповідне відео він опублікував на своїй сторінці в Instagram. Згодом він все-таки назвав умову, за якої готовий вибачити чоловіка: 

"Незважаючи на те, що наприкінці відео я кажу, що не вибачу цю людину, я готовий переглянути свою думку. Якщо ця людина, в своєму новому волонтерському амплуа, виявить бажання перерахувати значні суми (які саме — обговоримо особисто) на потреби двох підрозділів, а саме бригади "Азов" та Третьої штурмової бригади, вибачення будуть прийняті і вважатимуться щирими". 

Наразі поліція не розкриває особу правопорушника. Відомо, що це 38-річний житель Одеси. Втім, за словами громадського активіста, юриста та ветерана російсько-української війни Олега Симороза, відвідувачем клініки, який облаяв Олексія Притулу, є Вадим Шевеленко. 

"Я маю доказ того, що Шевеленко працював штатним радником віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної. Він запрошувався на наради та офіційни заходи за участю міністерки, супроводжував її в поїздках", — написав Симороз у Facebook

Згодом у коментарі hromadske представники Офісу віцепрем’єрки Стефанішиної підтвердили цю інформацію та уточнили, що Шевеленко був позаштатним радником і більше ним не працює. 

"Офіс віцепрем’єрки розуміє суспільне обурення, вважає таку поведінку неприйнятною, такою, що не відповідає нашим цінностям. Ситуація має бути вирішена у правовий спосіб", — зазначили там.