Фото: Unsplash

Сертифікований лікар невідкладної допомоги у Нью-Йорку доктор Джастін Мазур пояснив, в чому може бути причина харчового отруєння у конкретної людини, навіть коли одну й ту саму їжу їли декілька осіб. Про це пише Huff Post.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

"Люди завжди приходять у відділення невідкладної допомоги зі словами: "Я знаю, що у мене немає харчового отруєння, тому що я єдиний, хто захворів", – говорить Джастін Мазур.

Лікар додає, що бути єдиною людиною, яка страждає від харчового отруєння після їжі, — нелегко. Але це досить поширене явище, і є причина, чому деяких людей може оминути отруєння, навіть якщо вони з’їдять трохи недовареного м'яса або немитих овочів. 

"Якщо ви не знайомі з тим, що таке харчове отруєння, то це безліч шлунково-кишкових симптомів, які місять нудоту, блювоту, діарею та лихоманку. Симптоми зазвичай пов'язані з їжею, зараженою вірусом, бактеріями або, рідше, паразитами", – каже Мазур.

Тож чому одні люди отримують харчове отруєння, а інші — ні, з'ївши те саме?

За словами експерта, кожна людина абсолютно індивідуальна за багатьма параметрами, включно з імунною системою та мікробіомом кишківника, де мешкають трильйони мікроорганізмів, які можуть впливати на травну систему та загальний стан здоров'я.

Що стосується харчового отруєння, то воно повністю порушує мікробіом кишківника, через що відчувається загальне погіршення самопочуття. 

"Якщо ви з другом з'їсте один і той самий зіпсований гамбургер, і у вас буде нездоровий мікробіом, а у нього — здоровий, ви можете відчути невеликий розлад шлунку після цього. Людина з поганим мікробіомом буде частіше страждати від харчових отруєнь", – наголошує лікар.

Раціон відіграє важливу роль у тому, наскільки здоровим є мікробіом кишківника. Адже харчові звички та вподобання можуть збільшити ризик розвитку харчового отруєння. Також лікар закликав не вживати алкоголь, бо зловживання алкогольними напоями теж може бути причиною харчового отруєння.

Щоб покращувати мікробіом кишківника та загальний стан організму, лікар радить уникати "продуктів з високим вмістом рафінованих вуглеводів, оброблених продуктів і цукру", а також максимально вживати клітковину, фрукти та овочі.

За його словами, це може бути найкращим захистом від харчових отруєнь. Укорінені здорові мікроорганізми переважно підтримують один одного і перешкоджають вторгненню нових або чужорідних бактерій.