Фото: Укрінформ

Фундація британського архітектора Нормана Фостера оголосила конкурс на відбудову однієї ділянки у харківському районі Північна Салтівка. Про це повідомили організатори на сайті конкурсу.

Попри те, що конкурс розрахований на відбудову однієї зони міста, на ній розташовано зразки п’яти різних типів житлової забудови. Таким чином напрацювання можна буде використати для відбудови не лише інших районів Харкова, але й інших українських міст.

"Розташований прямо на кордоні з Росією, Харків є другим за величиною містом України, і на нього значно вплинув тривалий воєнний конфлікт. Це місто зараз стикається з невідкладною проблемою відновлення його пошкодженої міської інфраструктури, з особливим акцентом на житлових будинках і громадських місцях, щоб не тільки відремонтувати, але й покращити умови життя для своїх мешканців", – йдеться на сайті конкурсу.

Учасники конкурсу будуть зобов’язані особливу увагу приділити облаштуванням укриттів і першим поверхам.

"Конкурс шукає рішення, які долають розрив між інноваційним дизайном та практичним застосуванням. Завдання полягає в тому, щоб розробити модульну систему, здатну модернізувати наявні бетонні панельні житлові будинки та покращити громадські простори, зосередившись на створенні безпечних, енергоефективних районів", – зазначають організатори конкурсу.

Проєкти прийматимуть до 19 вересня, а зареєструватися учасникам потрібно до 12 вересня. Переможця конкурсу оберуть 17 жовтня.

Участь для українських архітекторів безплатна, учасники ж з інших країн мають сплатити за заявку від 90 євро. Проєкти оцінюватиме журі, до складу якого входить сам Норман Фостер, а також західні та українські експерти.