До онлайн-конструктора Balbek Bureau з відбудови житла додали Херсонську область
Фото: Balbek Bureau

Архітектурна студія Balbek Bureau додала Херсонську область до онлайн-конструктора RE:Ukraine Villages. Про це архітектори повідомили в Instagram.

"Там, куди ми доїхали, все зруйноване. Жодного вцілілого будинку. Ми не фотографували, бо не було що фотографувати. Села, які розташовані вглиб області, під обстрілами – їхати туди зараз небезпечно" – пишуть волонтери архітектурної студії.

Фото: Balbek Bureau
Фото: Balbek Bureau

На сайті конструктора зазначають, що на Херсонщині позначилась не лише повномасштабна війна, а й радянська окупація. Велика частина місцевих сіл виникла як продовження колгоспів і будувалася за типовими проєктами.

Автентичну архітектуру Херсонщини внесла житлова садибна забудова поселенців-менонітів, розташована в долині річки Інгулець. "Добротно побудовані цегляні будинки непогано збереглися до наших днів".

Фото: Balbek Bureau

Автори проєкту з відбудови сіл зазначають, що в південних областях часто використовують цегляні фронтони. Зустрічаються також дерев’яні. Всюди використовується оздоблення карнизів і декоративне оформлення кутів будинку. Серед будинків області поширене оздоблення ліпниною.

"Херсонська область цікава елементами загалом характерними для українського півдня. Проте, на відміну від Миколаївщини й Запоріжжя, тут їх використовують більш еклектично, часто поєднуючи декор із різних матеріалів", – йдеться на сайті конструктора.

Фото: Balbek Bureau
Фото: Balbek Bureau

Архітектори до конструктора внесли новий декоративний елемент — башточку. Також вони додали дерев’яні обрамлення вікон з радіусним верхом.

У Balbek Bureau кажуть, що вибірка декоративних елементів набагато менша, ніж в інших областях.

"Ми віримо, що після повної деокупації зможемо дослідити цей регіон повною мірою", – додають архітектори.

В онлайн-конструкторі RE:Ukraine Villages можна створити віртуальний будинок за дизайн-кодом обраного з семи областей: Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Миколаївської, Запорізької та Херсонської.Також можна отримати рекомендації з будівництва або відновлення такого житла. Після проходження всіх кроків користувач отримує pdf-альбом з кресленнями, інструкціями й технічним описом. Файл також містить рекомендації щодо оздоблювальних матеріалів.

За словами організаторів, проєкт буде корисний людям, чиї будинки пошкоджені внаслідок війни, а також тим, хто планує будувати сільське житло з нуля і шукає готове планове рішення.

Нагадаємо, онлайн-конструктор RE:Ukraine Villages почали створювати ще в червні 2022 року, після деокупації частини Київщини. Завдяки практикам digital-архітектури Balbek Bureau сформулювали дизайн-код цієї місцевості.