Фото: Unsplash

23% українців вважають взірцем відповідальності Володимира Зеленського, ще близько 22% — ЗСУ. Про це свідчать дані опитування, яке провели Центр демократії та верховенства права й Gradus Research Company.

Дослідники зазначають, що в умовах війни "українці шукають опору на прикладах суспільної, урядової та індивідуальної відповідальності".

Також 11,3% респондентів вважають українців, як націю, взірцями відповідальності, 8,3% — обрали Залужного, а 5,8% — волонтерів.

Фото: Gradus Research Company

Понад 85% громадян вважають, що російське вторгнення посилило рівень відповідальності перед самими собою та державою. Це, зокрема, пояснює виникнення численних волонтерських рухів та ініціатив за період повномасштабної війни. Як приклад, 75% респондентів погоджуються, що основним вчинком відповідального громадянина зараз є донати на ЗСУ.

Фото: Gradus Research Company

До того ж українці позитивно оцінюють рівень відповідальності суспільства загалом: 63% респондентів погоджуються, що воно є свідомим. Дослідники вважають, що самодисципліна окремих громадян і соціуму лише зростатиме. Зокрема, 91% опитаних переконані, що індивідуальна відповідальність впливає на все суспільство. 

Фото: Gradus Research Company

В опитуванні взяли участь більше тисячі респондентів віком від 18 до 60 років з усіх куточків України шляхом заповнення анкет у мобільному застосунку.