Середземноморська дієта знижує ризик хвороб серця у жінок  на 24% – дослідження
Фото: unsplash.com

Дотримання середземноморської дієти може знизити ризик серцево-судинних захворювань у жінок на 24%. Про це йдеться в новому огляді досліджень.

Майже третина смертей жінок спричинена серцевими захворюваннями. Однак більшість клінічних випробувань проводили переважно за участі чоловіків. Тож це перший систематичний огляд, який вивчає взаємозв’язок ризику серцевих захворювань у жінок і середземноморської дієти.

Вчені проаналізували 16 досліджень (2003-2021), які оцінили користь середземноморської дієти для серця. Загальна кількість учасниць – понад 700 000. За здоров'ям серця жінок спостерігали в середньому протягом 12,5 років.

Дослідники виявили, що середземноморська дієта на 24% знижує ризик серцево-судинних захворювань, на 25% – ішемічної хвороби серця і на 23% – смерті з будь-яких причин.

Вчені сподіваються, що отримані результати стануть поштовхом для подальших досліджень і розробки клінічних рекомендацій для покращення здоров'я серця з урахуванням статі людини.

Однак чому саме середземноморська дієта так позитивно впливає на серцево-судинну систему?

Основна причина – компоненти раціону, а саме: джерела корисних жирів (оливкова олія, авокадо, морепродукти та жирна риба), фрукти, овочі, горіхи, насіння, бобові та цільнозернові. Ці продукти містять антиоксиданти, які допомагають зменшити запалення в організмі.

Наявність внутрішнього запалення сприяє накопиченню бляшок у кровоносних судинах, що призводить до захворювань серця.

Поліфеноли, якими насичена середземноморська дієта, захищають слизову оболонку серця та кровоносних судин. А омега-3 жирні кислоти та клітковина допомагають знизити рівень поганого холестерину та запобігти накопиченню бляшок в артеріях.

До того ж цей вид раціону максимально обмежує шкідливі для серця продукти: солодощі, перероблену їжу (ковбаси, сосиски, солоні снеки, фастфуд) та червоне м'ясо.

  • Шостий рік поспіль середземноморська дієта посідає перше місце у щорічному рейтингу дієт U.S. News & World Report.

Читайте також: Не бійтесь "ешок" у складі продуктів. Навіщо та як читати інформацію на пакуванні