Фото: IanDagnall Computing/Alamy

Геологиня і мистецтвознавиця епохи Відродження Енн Піццоруссо вважає, що вона розгадала таємницю однієї з найвідоміших картин у світі – "Мона Лізи". За фоном зображення дослідниця встановила місце створення картини, яке раніше вважали частково уявним. Про це повідомляє The Guardian.

За результатами власних досліджень Піццоруссо визначила, що Леонардо да Вінчі створив картину на березі озера Комо, що в регіоні Ломбардія на півночі Італії.

Енн Піццоруссо дослідила фон на зображенні й зіставила міст, гірський хребет та озеро на "Мона Лізі" з видами південно-західних Альп місцевості Лекко в XIV ст. Цей регіон в Італії Леонардо да Вінчі відвідував 500 років тому.

Фото: Courtesy of Ann Pizzorusso

Попередні теорії вчених включали твердження минулих років про те, що міст і дорога, зображені на картині, були у містечку Боббіо або провінції Ареццо, що в Італії. Мосту, за словами Енн, недостатньо, щоб точно встановити місцевість, в якій Леонардо да Вінчі створив відомий портрет.

"Арковий міст був всюдисущим по всій Італії та Європі, і багато з них виглядали дуже схожими. За мостом неможливо визначити точне місце розташування. Всі говорять про міст і ніхто не говорить про геологію. Геологи не дивляться на картини, а історики мистецтва не дивляться на геологію", – пояснює науковиця.

За словами Майкла Дейлі, директора організації ArtWatch UK, Піццоруссо переконливо визначила розташування картини, додавши докази присутності Леонардо в цьому районі, його геологію та, звичайно, міст.

Фото: Courtesy of Ann Pizzorusso

Піццоруссо стверджує, що скелі в Лекко складаються з вапняку, вони зображені сіро-білим кольором на картині Леонардо. Також ні в Боббіо, ні в Ареццо немає озера, що видніється позаду жінки на портреті.

Колишній консультант Лувра, де зараз зберігають картину "Мона Ліза", переконаний у тому, що припущення Енн щодо місця створення полотна відповідають дійсності.

"Я ні на секунду не сумніваюся, що Піццоруссо має рацію у своїй теорії, враховуючи її досконале знання геології Італії, зокрема місць, де Леонардо подорожував протягом свого життя", – каже фахівець.