Розкрито одну з таємниць портрета "Мона Лізи": вчена встановила місце створення картини
Фото: IanDagnall Computing/Alamy

Геологиня і мистецтвознавиця епохи Відродження Енн Піццоруссо вважає, що вона розгадала таємницю однієї з найвідоміших картин у світі – "Мона Лізи". За фоном зображення дослідниця встановила місце створення картини, яке раніше вважали частково уявним. Про це повідомляє The Guardian.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

За результатами власних досліджень Піццоруссо визначила, що Леонардо да Вінчі створив картину на березі озера Комо, що в регіоні Ломбардія на півночі Італії.

Енн Піццоруссо дослідила фон на зображенні й зіставила міст, гірський хребет та озеро на "Мона Лізі" з видами південно-західних Альп місцевості Лекко в XIV ст. Цей регіон в Італії Леонардо да Вінчі відвідував 500 років тому.

Фото: Courtesy of Ann Pizzorusso
Фото: Courtesy of Ann Pizzorusso

Попередні теорії вчених включали твердження минулих років про те, що міст і дорога, зображені на картині, були у містечку Боббіо або провінції Ареццо, що в Італії. Мосту, за словами Енн, недостатньо, щоб точно встановити місцевість, в якій Леонардо да Вінчі створив відомий портрет.

"Арковий міст був всюдисущим по всій Італії та Європі, і багато з них виглядали дуже схожими. За мостом неможливо визначити точне місце розташування. Всі говорять про міст і ніхто не говорить про геологію. Геологи не дивляться на картини, а історики мистецтва не дивляться на геологію", – пояснює науковиця.

За словами Майкла Дейлі, директора організації ArtWatch UK, Піццоруссо переконливо визначила розташування картини, додавши докази присутності Леонардо в цьому районі, його геологію та, звичайно, міст.

Фото: Courtesy of Ann Pizzorusso
Фото: Courtesy of Ann Pizzorusso

Піццоруссо стверджує, що скелі в Лекко складаються з вапняку, вони зображені сіро-білим кольором на картині Леонардо. Також ні в Боббіо, ні в Ареццо немає озера, що видніється позаду жінки на портреті.

Колишній консультант Лувра, де зараз зберігають картину "Мона Ліза", переконаний у тому, що припущення Енн щодо місця створення полотна відповідають дійсності.

"Я ні на секунду не сумніваюся, що Піццоруссо має рацію у своїй теорії, враховуючи її досконале знання геології Італії, зокрема місць, де Леонардо подорожував протягом свого життя", – каже фахівець.