Фото: mkip.gov.ua

5 липня 2024 року в Скарбниці Національного музею історії України відкриють виставку "Скарби Криму. Повернення". Експозицію будуть показувати у Музеї до остаточної деокупації Криму, після чого колекцію планують перемістити на територію півострова. Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

В експозиції представлять понад пів тисячі експонатів, відомих як "скіфське золото", які вдалося повернути в Україну з Нідерландів після майже 10 років судів.

Відвідувачі виставки матимуть можливість побачити 565 унікальних артефактів. 

"Це давньогрецькі, давньоримські, пізньоскіфські, сарматські, гунські й готські речі, знайдені впродовж 19–21 ст. під час археологічних досліджень Криму. Загалом це понад 2000 одиниць зберігання з колекцій чотирьох кримських музеїв: Центрального музею Тавриди, Керченського історико-культурного заповідника, Національного заповідника Херсонес Таврійський і Бахчисарайського історико-культурного заповідника", – повідомляють у Мінкульті.

Експозиція стане постійною у стінах Національного музею історії України та триватиме до остаточної деокупації Криму, після чого колекцію планують перемістити на територію півострова.

Подія знаменує початок повернення всієї незаконно вкраденої української культурної спадщини, яку російські музеї захоплювали протягом століть. 

"Це потужна перемога у боротьбі за культурну спадщину України, свідчення нашої тисячолітньої історії, що розкривається через культури багатьох народів, та утвердження верховенства права", — зазначили в Мінкульті.

Виставка "Скарби Криму. Повернення" працюватиме з 5 липня за адресою: м. Київ, вул. Лаврська, 9.