Фото: KWK Promes

Архітектурна студія KWK Promes перетворила скотобійню в Чехії на галерею сучасного мистецтва Plato з виставковими залами та карусельними стінами. Про це повідомляє De Zeen.

Фото: KWK Promes

Колишня скотобійня розташована в місті Острава, вона охороняється як пам'ятка архітектури XIX століття. Після тривалого невикористання будівля почала занепадати.

Для її відбудови архітектурна студія KWK Promes додала прибудову та бетонні заповнення, які контрастують з наявною кіптявою цегляної кладки, але водночас повторюють ритм будівлі та елементи оздоблення у вигляді "відбитків" вікон.

Фото: KWK Promes

Прибудови включають шість великих карусельних стін, три з яких забезпечують вхід до галереї сучасного мистецтва Plato, а три — відкривають виставковий простір до міста.

Фото: KWK Promes

"Основна ідея проєкту ґрунтується на збереженні функціональності отворів як шляхів, що з'єднують будівлю з містом", – зазначили архітектори. Це дало змогу мистецтву буквально "вийти" у простір в місто.

На першому поверсі розмістили чотири виставкові зали по краях будівлі, завдяки цьому приміщення виграють шляхом природного освітлення і зливаються з навколишнім парком.

Фото: KWK Promes

Тоді як оригінальна цегляна кладка залишилася видимою всередині в зонах циркуляції, галереї були заново ізольовані й викладені вапняною штукатуркою, з глибокими прорізами, створеними для численних невеликих аркових вікон будівлі.

"Спочатку ми уявляли собі бруковану поверхню для мистецьких заходів, але коли ми ближче познайомилися з Остравою, то зрозуміли, що це місце більше потребує привабливого зеленого простору для мешканців", – пояснили в студії.

Архітектори повідомили, що в парку також відновили та очистили забруднений ґрунт. Були висаджені квіткові галявини та створені водойми.