Кадр із фільму "Види милосердя" Йорґоса Лантімоса

У п’ятницю, 12 липня, у Києві розпочався XV Одеський міжнародний кінофестиваль. Він триватиме до 20 липня, повідомили на сайті ОМКФ

У програмах фестивалю — українські й іноземні фільми, зокрема новинки. Розповідаємо, що показуватимуть. 

Фестиваль фестивалів

  • "Ув’язнення з Бордо" (Франція; режисерка Патрісія Мазюї). Головна героїня Альма, яка живе одна у своєму великому будинку, й Міна, мати-одиначка з іншого міста, яка мешкає у соціальному житлі, організували своє життя навколо візитів до в’язниці, де знаходяться їхні партнери. Коли дві жінки зустрічаються у кімнаті для відвідувачів, починається несподівана дружба.

  • "Прощення" (Франція, Іспанія, Португалія; режисер Ален Ґіроуді). Сюжет фільму розгортається навколо Жеремі, який повертається до рідного міста на похорон свого колишнього керівника, сільського пекаря. Чоловік вирішує залишитися на кілька днів у вдови покійного. Втім, таємниче зникнення, загрозливий сусід і священник з дивними намірами перетворюють коротке перебування Жеремі в селі на неочікувані пригоди. 

  • "Дівчина зі спицею" (Данія, Польща, Швеція; режисер Маґнус фон Горн). Фільм натхненний реальною історією. Кароліне, молода робітниця на фабриці, намагається вижити у післявоєнному Копенгагені. Коли вона втрачає роботу, залишається покинутою та вагітною, то зустрічає Даґмар — харизматичну жінку, яка керує підпільним агентством з усиновлення і допомагає матерям знайти прийомні сім'ї для своїх дітей. Не маючи куди звернутися, Кароліне бере на себе роль годувальниці. Між двома жінками встановлюється міцний зв'язок, але світ Кароліне руйнується, коли вона натрапляє на правду, що шокує, про свою роботу.

  • "Мовчання Марії" (Латвія, Литва; режисер Давіс Сіманіс). Цей фільм — реальна історія відомої актриси Марії Лейко, яка у 1937 році вирушила до сталінської Росії після новини про народження її онуки. Незабаром Марія зіткнулася з жорстокістю КДБ, що загрожує як її родині, так і кар'єрі. Вона зрештою грає найтрагічнішу роль у своєму житті: невинну жертву, знищену в боротьбі між своїми ідеалами та вбивчим режимом, що її оточує.

  • "Друга премія" (Іспанія, Франція; режисер Ісакі Лакуеста). Це історія про кінець 1990-х, коли мистецтво та культура в Гранаді перебувають у самому розквіті. На цьому фоні інді-гурт готується змінити музичну сцену Іспанії. Та перед створенням свого нового альбому музиканти переживають кризу: барабанник і басист покинули гурт, залишилися лише співак і гітарист. Відповідальність за виживання гурту тепер лежить на вокалістові. 

  • "Маленькі любові" (Іспанія, Франція; режисерка Селія Ріко Клавельїно). Тереза змінює свої плани на відпустку, щоб допомогти матері, яка зазнала незначної травми. Мати та дочка проведуть задушливе літо разом, не в змозі дійти згоди навіть у найдрібніших речах. Однак їхнє вимушене співіснування виведе на поверхню глибші питання, ніж вони очікували спочатку, і протягом літніх ночей Тереза переживатиме деякі відкриття разом зі своєю матір'ю.

  • "Сини" (Данія, Швеція; режисер Ґустав Меллер). За сюжетом, Єва, ідеалістична тюремна наглядачка, стикається з дилемою свого життя, коли молодого чоловіка з її минулого переводять до в'язниці, де вона працює. Не розкриваючи свою таємницю, Єва просить перевести її до відділення молодого чоловіка – найважчого та найжорстокішого у в'язниці. З цього моменту починається тривожний психологічний трилер, де почуття справедливості Єви ставить під загрозу як її моральні принципи, так і майбутнє.

  • "Мовчання" (Бельгія, Франція, Люксембург; режисер Жоакім Лафосс). Після 25 років мовчання, Астрід, дружина відомого адвоката, спостерігає, як рівновага в її родині руйнується, коли її діти починають свою боротьбу за справедливість.

Кадр із фільму "Мовчання"

Гала-прем’єри

  • "Конотопська відьма" (Україна; режисер Андрій Колесник). Прадавня відьма з Конотопу, закохавшись у звичайного хлопця, давно зреклася своїх відьомських сил, але після того як із початком війни російські солдати захоплюють місто і жорстоко вбивають її коханого, вирішує помститися, повертає свої сили й обрушує жахливі та криваві кари на голови й інші частини тіл убивць її нареченого.

  • "Народ проти Космо" (Франція; режисерка Летиція Дош). Адвокатка Авріл постійно береться за достойні поваги, але важкі справи, в яких неможливо перемогти. І щойно вона вирішує, що настав час знайти "переможну справу", в її офісі з’являється чарівний пес Космо та "його людина" – ексцентричний Даріуш. Космо тричі вкусив людей – а значить, що його мають приспати. Але справа Космо виявилась куди більш заплутаною та важливою для людей, які оточують його.

  • "Види милосердя" (Ірландія, Велика Британія, США; режисер Йорґос Лантімос). Це притча-триптих, що складається з різних історій. Перша історія розповідає про чоловіка без вибору, який намагається взяти під контроль власне життя. Друга – про поліціянта. Він непокоїться, що дружина, котра повернулась після зникнення у морі, стала зовсім іншою людиною. А третя історія оповідає про жінку, котра заповзялася знайти особливу людину з унікальними здібностями і єдиним призначенням – бути видатним духовним лідером.

  • "Граф Монте-Крісто" (Франція; режисери Александр де ла Пательєр і Матьє Делапорт). Пригодницька сага, знята на основі відомого однойменного роману Александра Дюма, розповідає історію молодого чоловіка Едмона Дантеса, якого незаконно ув’язнили за злочин, котрого він не скоював. Після 14 років у в’язниці герой організовує втечу, а життя обертається так, що до Франції він повертається непристойно багатим. Беручи собі кілька імен, одне з яких "граф Монте-Крісто", Едмон прагне помститися своїм кривдникам. 

  • "Субстанція" (Велика Британія, США, Франція; режисерка Корал Фаржа). Елізабет Спаркл – справжня суперзірка та володарка премії "Оскар" — веде неймовірно популярне фітнес-шоу, аж допоки продюсер не вирішує, що прийшов час для передчасної "пенсії". І тоді в житті Елізабет з’являється "Субстанція" – загадковий препарат для реплікації клітин, що тимчасово створює молодшу, кращу версію людини. Так народжується прекрасна Сью і наслідки існування двох жінок з однією свідомістю стають напрочуд непередбачуваними.

Кадр із фільму "Види милосердя"

Європейська конкурсна програма

  • "Юпітер" (Німеччина; режисер Беньямін Пфоль). Сім'я тінейджерки потрапляє під вплив космічного культу, який обіцяє спасіння та вищий рівень існування на Юпітері. У той час як флешбеки, що ведуть дедалі глибше в минуле, розкривають боротьбу сім'ї за контроль над життям, дівчина має вирішити, чи слідувати за своїми батьками, чи знайти свій власний шлях на Землі.

  • "Сон Султани" (Іспанія; режисерка Ізабель Ерґера). Натхненна феміністичною науково-фантастичною історією, написаною в 1905 році в Бенгалії, Інес вирушає в подорож Індією, шукаючи сліди Леділенду, утопічної країни для жінок.

  • "Секс" (Норвегія; режисер Даґ Йоган Гауґерюд). Двоє чоловіків, які перебувають у гетеросексуальних шлюбах, переживають несподівані події, що змушують їх переосмислити своє розуміння сексуальності, гендеру й ідентичності. Один із них має сексуальний контакт з іншим чоловіком, не сприймаючи це як вираження гомосексуальності чи зраду, й обговорює це зі своєю дружиною. Інший знаходить себе у нічних снах, де його бачать як жінку, що викликає у нього збентеження і змушує задуматися, наскільки його особистість формується поглядом інших.

  • "Небеса Діани" (Швейцарія; режисер Ян Ґассманн). Історія починається з того, що одного зимового вечора жінка блукає жвавими вулицями Бенідорма. Діана самотня, в її руках лише пакет з аптеки. Вона залишила Мартіна та свого новонародженого малюка в жіночій клініці в Цюриху. У світлі неонових вивісок Діана здається тінню, що рухається в такт міста – середземноморського Лас-Вегаса в занепаді. У цьому паралельному світі туристів, гуляк і ексцентричних людей Діана зустрічає Роуз. Без зайвих слів ці двоє незнайомок знаходять шлях одна до одної, взаємно приймаючи дві самотні душі. 

  • "Майже нічого" (Польща; режисер Ґжеґож Дембовський). Сюжет розгортається навколо групи фермерів, які організовують протест біля будинку депутата, адже той, усупереч своїм обіцянкам, проголосував проти їхніх інтересів. Коли в гної, який вони викидають на його подвір'я, знаходять тіло людини, підозри одразу падають на Ярека, лідера протесту, хоча покійний був його найближчим другом. Вирішивши очистити своє ім'я, Ярек розпочинає власне розслідування, розкриваючи правду про смерть свого друга та виявляючи справжні наміри мешканців села навколо нього. 

  • "Дім"  (Іспанія; режисер Алекс Монтоя). Після смерті батька троє братів повертаються до родинного будинку, де вони виросли. Вони мають намір його продати й рухатися своїми різними шляхами. Але коли спогади виходять на поверхню з кожного кутка, в них з'являється страх відкидати минуле й бажання знову об'єднатися. 

  • "Гондола" (Німеччина, Грузія; режисер Файт Гельмер). Канатна дорога з'єднує село в горах з невеликим містечком у долині: коли одна кабіна підіймається вгору, інша опускається. У кожної кабіни є операторка — вони зустрічаються на півдорозі, коли проїжджають одна повз одну. Іва та Ніно зустрічаються кожні пів години і зрештою об'єднуються проти свого начальника.

  • "Втеча та мрії" (Фінляндія; режисерка Кайса Ель Рамлі). Це історія про зустрічі, зіткнення й пробудження, які відбуваються протягом одного літнього дня на дорозі та її околицях. Тема фільму полягає у спробі зрозуміти та прийняти неминучість життя у всіх його проявах, і це досліджується через дев’ять персонажів, ексцентричного автостопника й одного бездомного собаку. Всі вони борються зі своїми складними життєвими ситуаціями й кожен по-своєму намагається вижити, або втікаючи від життя, або мріючи про інше існування. 

  • "Чорничні мрії" (Грузія, Франція, Бельгія, Катар; режисерка Елене Мікаберідзе). Під керівництвом добросердого батька Сосо родина з чотирьох осіб засновує ферму з вирощування чорниці, щоб забезпечити своє майбутнє разом. Проте, живучи на півночі Грузії, їхнє село знаходиться близько до неспокійного кордону з підтримуваним Росією регіоном Абхазії, де вже 30 років тривають нові конфлікти. Посеред їхнього повсякденного життя родина балансує між труднощами, радістю і роздумами про інше майбутнє.

  • "Артур і Діана" (Німеччина; режисерка Сара Сумма). Артур і Діана – рідні брат і сестра. Разом із дворічним сином Діани вони вирушають з Берліна до Парижа на коротку, розслаблену поїздку для обов'язкового щорічного технічного огляду свого іржавого старого "Рено". Але поїздка не буде розслабленою, напрямок не буде Парижем, і чи поїде автомобіль узагалі, – безумовно, під питанням. 

  • "Андреа розлучається" (Австрія; режисер Йозеф Гадер). Андреа, поліціянтка з маленького містечка, вирішила позбутися свого нещасливого подружнього життя за допомогою переведення на вищу посаду в поліційний відділок у сусідньому більшому місті. Після святкування дня народження її чоловік, з яким вона ще не розлучилася, з'являється перед її машиною у стані алкогольного сп'яніння. Вона збиває його і, перебуваючи у стані шоку, тікає з місця події.

Кадр із фільму "Небеса Діани"

Національна конкурсна програма

  • "Божевільні" (Україна; режисер Денис Тарасов). Дія фільму розгортається в 70-ті роки XX сторіччя. Тема відкриває одну з найганебніших і найстрашніших сторінок історії СРСР — так звану "каральну психіатрію", яку використовувало КДБ у боротьбі з політичними та релігійними дисидентами. Головний герой фільму – молодий чоловік, який хоче почуватися вільним у своїй країні – слухати улюблений рок, носити довге волосся. Однак його прагнення до особистої свободи стикається з жорстокістю системи країни, де використовуються найганебніші методи контролю над такими, як він.

  • "Глядєлов" (Україна; режисерка Ксенія Кравцова). Це фільм-спостереження, фільм-підглядання за роботою Олександра Глядєлова — українського майстра документальної чорно-білої фотографії. Мандруючи разом з фотографом від Києва і Бучі до Харкова, Одеси й Іловайська, від 1990-х до 2022, від безпритульних вуличних дітей до страшних воєн, розв'язаних Росією, глядач стає співрозмовником героїв фільму. І разом із Глядєловим проходить шлях від невідворотності подій сьогодення до впевненості у перемозі добра. 

  • "Діло Безп’ятого" (Україна; режисер Валерій Шалига). Заможний селянин Герасим Калитка хоче купити землю свого збіднілого сусіда, але йому не вистачає грошей. Мати багато землі — його мрія, тож чолові йде на нечисту оборудку. Невідомий пропонує йому придбати за п'ять тисяч сто тисяч фальшивих грошей. Калитка разом із кумом Савкою купують ці гроші. Та замість грошей їм продають чистий папір.

  • "Дім за склом" (Україна, Румунія, Польща, Кіпр; режисер Тарас Дронь). Життя амбітної архітекторки Вікторії кардинально змінюється після того, як її донька зникає зі своїм хлопцем, якого звинувачують у торгівлі наркотиками. Вікторія починає розслідування і намагається довести невинуватість доньки, щоб зберегти свою бездоганну репутацію і не втратити важливий проєкт.

  • "Киснева станція" (Україна, Чехія, Словаччина; режисер Іван Тимченко). 1980, СРСР. Багатолітній політв’язень та невтомний борець за права кримських татар Мустафа Джемілєв відбуває чергове заслання у якутському селищі Зирянка. Тим часом троє людей прямують до нього через величезну країну, і наміри в них дуже різні – побачити, знищити, захистити.

  • "Кілометр" (Україна; режисерка Ганна Тиха). У центрі історії — родина Любих. Коли російські війська почали наступ на Київ, всі члени родини, крім Романа, перебували у будинку в Ірпені, що дуже швидко опинився на межі окупації. Не маючи змоги потрапити в будинок і побачитися з рідними, Роман близько місяця щодня працював на ірпінському напрямку аеророзвідником. Перебуваючи на відстані в межах кілометра від рідних, він спостерігав переміщення ворога і нерідко пролітав над їхнім будинком.

  • "Обережно! Життя триває" (Україна; режисер Антон Штука). Вуличний художник з Харкова їде до звільненого міста Ізюм, що за 60 км від лінії фронту. Художник малює свої роботи на вулицях зруйнованого під час російської окупації міста, знайомиться з місцевими мешканцями. Один із них Володимир, місцевий, що втратив половину родини під час обвалу будинку. Взаємодія та спостереження за роботою художника надихають Володимира почати змінювати своє життя.

  • "Сірі бджоли" (Україна; режисер Дмитро Мойсеєв). У "сірій зоні" АТО, в невеличкому селі без електроенергії залишилися жити лише двоє ворогів дитинства. Під снарядами, що іноді пролітають над селом, з непроханими озброєними гостями, сусіди-пенсіонери ведуть свій скромний побут, іноді зустрічаючись для суперечливого, але необхідного спілкування. В кожного життя не склалось по-своєму, і обидва мають час його переосмислити. Мало зважаючи на воєнні події, вони намагаються створити своє мирне життя в небезпечній місцині, але все руйнується, коли в селі з’являється російський снайпер.

  • "Сопілка Перуна" (Україна; режисер Євген Мазуренко). Фільм, заснований на відеоматеріалах, знятих безпосередньо на бойовій позиції. "Сопілка" – це кодова назва пушки для радіопереговорів. Герої фільму – воїни-артилеристи. Різні люди у мирному житті – на війні вони знаходяться в одному обмеженому просторі на декілька сотень метрів посадки та несуть службу неначе древні жерці язичницького племені в сакральному місці і їхній вівтар – це гармата.

  • "Яса" (Україна; режисер Сергій Маслобойщиков). Ганну і її подругу Дарку об'єднують спогади про сина першої жінки — Даню, який загинув у 2014 році на Майдані. Життєвий шлях Ганни пройшов від активістки Майдану 2004 року до державного службовця високого рівня. Через стосунки між двома жінками з'ясовується, що Ганна була пов'язана з корупцією, яка призвела до мафіозного реваншу в Україні у 2010 році, а згодом – до Революції Гідності у 2014 році. Ганна все більше переконується у залежності своїх особистих дій і смерті свого сина. 

Кадр із фільму "Дім за склом"

Документальні гіти

  • "Воїни" (Україна; режисер Руслан Шадиєв). День повномасштабного вторгнення змінив життя цих людей назавжди — звичайні громадяни стали справжніми захисниками своєї Батьківщини. Фільм розповідає шість історій, які дуже схожі між собою, та водночас унікальні. 

  • "Ігровий майданчик" (Польща, Чехія, Німеччина, Болгарія, Норвегія, Латвія; режисер Конрад Шоляйські). Пара польських документалістів подорожує Центральною та Східною Європою і шукає сліди гібридної війни, яку використовує Путін для відновлення Російської імперії. 

  • "Лох Несс: вони створили чудовисько" (Ірландія, Велика Британія; режисер Джон Маклаверті). Темно-комічна історія мисливців за Лох-Несським чудовиськом, які таборували на берегах озера Лох-Несс протягом 1970-х і 1980-х років. У фільмі беруть участь міжнародний склад відданих вчених та надзвичайних ексцентриків, які шукали, але так і не знайшли динозавроподібну істоту, яка, можливо, живе в глибинах озера. 

  • "Три іскри" (Мексика, Албанія; режисерка Наомі Уман). Цей фільм з трьох частин досліджує традиції у сільській місцевості Албанії та роль жінок у суспільстві. Проєкт починається з опису стосунків режисера з країною та небажаної особистої жертви, яка зміцнює цей зв'язок. Фільм переходить у поетичне зображення сільського життя та ролі жінок у суспільстві і завершується відеоматеріалом, що показує активну участь селян у своєму власному зображенні. 

  • "Характер: Спортсмен" (Чехія; режисер Радан Шпронґл). Під час агресії проти України російські солдати вбили понад 400 українських спортсменів. Росіяни зруйнували сотні стадіонів, спортивних центрів, тренажерних залів і басейнів. Тисячі юних спортсменів і дітей втекли від війни до іноземних країн. Через два роки після початку російського нападу на Україну автори фільму оцінили вплив війни на український спорт, спортсменів та спортивну інфраструктуру і поставили питання: "Чи все ще мають росіяни право брати участь в Олімпійських іграх у Парижі?"

  • Zinema (Україна, Люксембург; режисер Корній Грицюк). Фільм досліджує пропаганду, ксенофобію та шовінізм в російському кінематографі від 1990-х і до сьогодні.

Також на XV Одеському міжнародному кінофестивалі представлять фільми у програмах: 

Співає Україна

Фільми програми: "Гірська жінка: На війні" Бенедикта Ерлінґссона; "Я, "Побєда" і Берлін" Ольги Ряшиної; "Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго" Надії Парфан; "Гуцулка Ксеня" Олени Дем’яненко; "Рози. Фільм-кабаре" Ірени Стеценко.

Документальна ретроспектива

Фільми програми: "В. Сильвестров" та "Живі" Сергія Буковського; "Плай" Єви Джишиашвілі; "Присмерк" Валентина Васяновича. 

10 років. Україна у вогні

Фільми програми: "Кіборги" Ахтема Сеітаблаєва; "Маріуполіс" Мантаса Кведаравічюса; "Ми були рекрутами" Любомира Левицького; "Міф" Леоніда Кантера та Івана Яснія; "Наші котики" Володимира Тихого; "Сильніше ніж зброя" Українського об’єднання "Вавилон’13".

Незабута історія

Фільми програми: "Атон і червона химера" Заза Урушадзе; "Будинок "Слово". Нескінченний роман" Тараса Томенка; "Голод 33" Олеся Янчука; "Голоси Чорнобиля" Пола Крухтена; "Крути 1918" Олексія Шапарєва; "Поводир" Олеся Саніна; "Хайтарма" Ахтема Сеітаблаєва; "Ціна правди" Аґнєшки Голланд.

Кохати по-українськи

Фільми програми: "Віддана" Христини Сиволап; "Гніздо горлиці" Тараса Ткаченка; "Забуті" Дарії Онищенко; "Стрімголов" Марини Степанської.

Наша ДНК

Фільми програми: "Брама" Володимира Тихого; "Будинок "Слово". Нескінченний роман" Тараса Томенка; "Жива ватра" Остапа Костюка; "Дике поле" Ярослава Лодигіна; "Моя бабуся з Марса" Александра Міхалковіча; "Припутні" Аркадія Непиталюка; "Шляхетні волоцюги" Олександра Березаня.

Doc Kyiv Fest представляє

Фільми програми: "Матрікс: Дженерейшн" Бенжамена Клавеля; "Кипарис" Миколи Носока; "Крим. Остання цитадель" Андрія Мозгового; "Ми, наші улюбленці та війна" Антона Птушкіна.

Les Films du Losagne представляє

Фільми програми: "Ночі повного місяця" Еріка Ромера; "Матуся й шльонда" Жана Есташа; "Божевільна любов" Жака Ріветта. 

Спеціальні покази

Фільми програми: "Ніщо не зрівняється" Кетрін Ферґюсон; "Альманах "Культура vs війна"" Кадіма Тарасова; "Врятувати коника" та "Лікарка за покликанням" Олександра Кирієнка; "Слухай" Анни Роша де Соузи; "Сентиментальна подорож до планети Параджанова" Тараса Томенка і театральна новела: "Si vis Amari, Ama!" Владислава Марисика.

Фільми для дітей

Фільми програми: "Ерік кам’яне серце" Ільмара Рааґа; "Їппі все!" Марґієн Роґаар.

Зазначимо, що вперше Одеський міжнародний кінофестиваль відбувся у 2010 році. Сьогодні це один з найбільших глядацьких кінофестивалів у Східній Європі. Зазвичай кінофестиваль проводять в Одесі, втім через повномасштабну війну цього року його перенесли до Києва.