На правах реклами

Найчастіше стрес тягне за собою зниження лібідо, а саме зменшення чутливості, неможливість фінішувати та труднощі зі збудженням аж до відсутності відповідних реакцій у жінок та еректильної дисфункції у чоловіків. Запускається вироблення кортизолу. Він, своєю чергою, гальмує секрецію тестостерону, що відповідає за статевий потяг.

Іноді трапляється й зворотне: сексуальне бажання в стресі різко зростає, адже з фізіологічного погляду секс — чудовий засіб для усунення напруги. Він стимулює вироблення окситоцину, знижує тривожність, страх і рівень кортизолу. Обидві реакції на стрес є природними. Бажання повернеться в особисту норму, щойно психологічний стан нормалізується.

Вихід зі стресу

Перше, що варто зробити, — задовольнити свої базові потреби: безпека, їжа, сон, а потім уже все інше. Помірна фізична активність, танці, заняття боксом або крик (бажано за містом на природі) можуть дати необхідну емоційну розрядку. Якщо є підвищена агресія, важливо навчитися виражати її екологічно й самостійно регулювати свою поведінку незалежно від впливу інших людей. Також може допомогти підтримка сім’ї та друзів.

Для повернення до реальності важливий контакт із собою. Сходіть на масаж, помедитуйте, займіться йогою, спробуйте повільний спорт. Зосередьтеся на тілесних відчуттях, помічайте свої реакції, концентруйтеся на дотиках.

Повернення бажання й контакту з тілом

Для пробудження статевого потягу може допомогти планування сексу, романтичне побачення, вікенд за містом і будь-яка інша зміна умов. Можливо, заохотить нова практика, не обов’язково екстремальна. Красива білизна, іграшки, підібрані на https://eva.ua/ua/14478/seks-igrushki/, пов’язка на очах — усе це, найімовірніше, відродить бажання та оживить секс.

Партнерам потрібно розуміти, що реакція на стрес у кожного різна. Якщо в інтимному житті відбулися зміни не в кращий бік, важливо спробувати все спокійно обговорити, донести свої відчуття та потреби через призму свого бачення, а не через звинувачення або ультиматуми.

Неправильно: "Раніше ти хотів(ла) близькості частіше. Якщо так продовжиться далі, ми розлучимося". Правильно: "Я помітив(ла), що ми стали спати разом рідше. Я переймаюся через це, почуваюся покинутим(ою) і пригніченим(ою). Чи можу я якось допомогти або щось зробити, щоб повернути в наше інтимне життя бажання й активність?".

Потреба у професійній допомозі

Якщо самостійно або за допомогою близьких людей вийти зі стресу не вдається, найкращим рішенням буде звернутися до фахівця — сексолога або психотерапевта, який працює з проблемами сексуального характеру. Якщо стрес не зумовлений серйозною психологічною травмою, зазвичай лібідо повертається в норму, щойно людина отримує відчуття безпеки, усуває з життя тригери, починає повноцінно відпочивати та займатися тим, від чого отримує задоволення.