Зміст:
  1. Продукти, аптеки, побутова хімія, пальне
  2. Комунальні служби
  3. Атмосфера в місті

Суми – одне з міст, оточене окупантами, що потерпає від активних обстрілів ворога. Через це жителі змушені сидіти в укриттях і топити сніг, щоб мати воду.

LIGA.Life запитала у мешканців Сум, яка ситуація в них, що є на полицях магазинів і які настрої в місті.

Продукти, аптеки, побутова хімія, пальне

Продуктові магазини працюють, хоч і не всі. А ті, що відкриті, – вже на 80% порожні, розповідає Дмитро Тіщенко, який живе в Сумах.

Фото: Inna Malyonkina

Деякі – працюють на видачу в закритому режимі, замовлення приймають в телеграм-каналах, каже Дмитро.

Хліб є, не в дефіциті. У місті діють мобільні точки продажу.

І в продуктові магазини, і за хлібом – стабільні черги з 20-30 людей.

"Аптеки сьогодні взагалі майже не відкривалися після обстрілу, вчора 4-5 працювало, що далі – то гірше забезпечення, щодня волонтери отримують все більше запитів на ліки", – розповідає Дмитро.

Фото: Inna Malyonkina

Побутові магазини відкриваються хаотично ситуаційно, каже Дмитро. В переважній більшості не працюють. Хоча у них все необхідне з побутової хімії є. 

"В мене на очах директор ТРЦ переконував когось із магазину з побутовою хімією відкритися. По-моєму, вони не планували відкриватися. Або дуже пізно починають працювати, в районі 10 ранку, а не в нормальному режимі зрання", – розповідає він.

Все це – коли по місту не стріляють.

Магазини з технікою не відкривають уже, що могли викупили на тероборону.

Готівку сумчани знімають на касах супермаркетів, де це доступно. Втім, стараються встигнути до 10-ї ранку, адже після отримати гроші вже складно. 

"Черг біля банкоматів не бачив, підозрюю, що там уже порожньо", – зазначає Дмитро.

Декілька заправок в день ще якось відкриваються, та черги до 60 машин бувають, заправитися стає малореально.

Вперше ми з Дмитром говорили про ситуацію в місті 2 березня. Напередодні запитали його, наскільки змінилися обставини. Зміни виявилися дуже відчутними. "Аналізую як змінилося все, сам шокований", – поділився він.

Комунальні служби

Сміття в місті вивозять, вулиці чисті, каже Дмитро. 

Ще декілька днів тому в місті була гаряча та холодна вода. Згодом, після чергової атаки ворога, люди залишилися без необхідних зручностей. Та все це стараються відновлювати чимшвидше.

Наслідки авіанальоту по підстанції Суми. Фото: Роман Гученко

"Вчора та сьогодні були авіаудари по місту, постраждали важливі об’єкти інфраструктури міста, постійні артобстріли, вуличні бої. Є постраждалі житлові будинки. Міська рада працює, відновлюється постачання води, електроенергії та інше", – розповідає сумчанин Андрій Мозговий.

Наразі світло і воду відновили, але на резервних потужностях, каже Дмитро.

"І відсьогодні у нас наказ адміністрації повідомляти про те, що інфраструктура пошкоджена, вранці сьогодні реально добивали і влучили в ТЕЦ. Вперше з літаків бомби скидали", – розповідає він.

Фото: Дмитро Живицький

Атмосфера в місті

Хоч необхідні товари купити можна, та їх залишилось небагато. 

"Ми переживаємо через те, що місто оточене, не ввозяться продукти. Я не буду брати на себе відповідальність і говорити, що назріває гуманітарна катастрофа, але виглядає саме так. День-два-три, максимум п’ять – і в людей може початися паніка, бо в когось немає грошей, в когось продуктів, а деякі продукти вже важко дістати", – пояснює Дмитро.

Навколо міста ворог, виїхати немає можливості, бо дуже небезпечно, зазначає Андрій. 

"На території області ворожа техніка. Ми тримаємося, але дуже виснажені", – каже він.

5 березня ввечері голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький опублікував відео з траси Київ-Суми – на ньому в рядок стоять пограбовані автівки цивільних, з пробитими колесами.

"Ви питаєте мене: "як можна виїхати із Сум?" З Охтирки, Тростянця, Лебедина, та інших міст області. Я відповідаю: безпечно – ніяк. Російські військові мародерять, грабують і подекуди розстрілюють машини українських мирних людей", – написав Живицький.

У Сумах часто вмикають сирени. Тільки за день суботи в укриття містяни спускалися чотири чи п’ять разів, розповідає Андрій.

"Люди згуртовані, допомагають один одному, працюють волонтери, тероборона, патрулі. Кожен намагається чимось допомогти. Діти вже звикають до підвалів, малюють, грають у настільні ігри, співають", – розповідає сумчанин.

Фото: Андрій Мозговий

І додає: "Ситуація напружена, але ми тримаємося, бойовий дух не втратили".