Зміст:
  1. Продукти, аптеки, побутова хімія, пальне
  2. Комунальні служби
  3. Атмосфера в місті

Суми – одне з міст, оточене окупантами, що потерпає від активних обстрілів ворога. Через це жителі змушені сидіти в укриттях і топити сніг, щоб мати воду.

LIGA.Life запитала у мешканців Сум, яка ситуація в них, що є на полицях магазинів і які настрої в місті.

Продукти, аптеки, побутова хімія, пальне

Продуктові магазини працюють, хоч і не всі. А ті, що відкриті, – вже на 80% порожні, розповідає Дмитро Тіщенко, який живе в Сумах.

"Виснажені, та бойовий дух не втратили". Як живуть Суми під обстрілами окупантів
Фото: Inna Malyonkina

Деякі – працюють на видачу в закритому режимі, замовлення приймають в телеграм-каналах, каже Дмитро.

Хліб є, не в дефіциті. У місті діють мобільні точки продажу.

І в продуктові магазини, і за хлібом – стабільні черги з 20-30 людей.

"Аптеки сьогодні взагалі майже не відкривалися після обстрілу, вчора 4-5 працювало, що далі – то гірше забезпечення, щодня волонтери отримують все більше запитів на ліки", – розповідає Дмитро.

"Виснажені, та бойовий дух не втратили". Як живуть Суми під обстрілами окупантів
Фото: Inna Malyonkina

Побутові магазини відкриваються хаотично ситуаційно, каже Дмитро. В переважній більшості не працюють. Хоча у них все необхідне з побутової хімії є. 

"В мене на очах директор ТРЦ переконував когось із магазину з побутовою хімією відкритися. По-моєму, вони не планували відкриватися. Або дуже пізно починають працювати, в районі 10 ранку, а не в нормальному режимі зрання", – розповідає він.

Все це – коли по місту не стріляють.

Магазини з технікою не відкривають уже, що могли викупили на тероборону.

Готівку сумчани знімають на касах супермаркетів, де це доступно. Втім, стараються встигнути до 10-ї ранку, адже після отримати гроші вже складно. 

"Черг біля банкоматів не бачив, підозрюю, що там уже порожньо", – зазначає Дмитро.

Декілька заправок в день ще якось відкриваються, та черги до 60 машин бувають, заправитися стає малореально.

Вперше ми з Дмитром говорили про ситуацію в місті 2 березня. Напередодні запитали його, наскільки змінилися обставини. Зміни виявилися дуже відчутними. "Аналізую як змінилося все, сам шокований", – поділився він.

Комунальні служби

Сміття в місті вивозять, вулиці чисті, каже Дмитро. 

Ще декілька днів тому в місті була гаряча та холодна вода. Згодом, після чергової атаки ворога, люди залишилися без необхідних зручностей. Та все це стараються відновлювати чимшвидше.

"Виснажені, та бойовий дух не втратили". Як живуть Суми під обстрілами окупантів
Наслідки авіанальоту по підстанції Суми. Фото: Роман Гученко

"Вчора та сьогодні були авіаудари по місту, постраждали важливі об’єкти інфраструктури міста, постійні артобстріли, вуличні бої. Є постраждалі житлові будинки. Міська рада працює, відновлюється постачання води, електроенергії та інше", – розповідає сумчанин Андрій Мозговий.

Наразі світло і воду відновили, але на резервних потужностях, каже Дмитро.

"І відсьогодні у нас наказ адміністрації повідомляти про те, що інфраструктура пошкоджена, вранці сьогодні реально добивали і влучили в ТЕЦ. Вперше з літаків бомби скидали", – розповідає він.

"Виснажені, та бойовий дух не втратили". Як живуть Суми під обстрілами окупантів
Фото: Дмитро Живицький

Атмосфера в місті

Хоч необхідні товари купити можна, та їх залишилось небагато. 

"Ми переживаємо через те, що місто оточене, не ввозяться продукти. Я не буду брати на себе відповідальність і говорити, що назріває гуманітарна катастрофа, але виглядає саме так. День-два-три, максимум п’ять – і в людей може початися паніка, бо в когось немає грошей, в когось продуктів, а деякі продукти вже важко дістати", – пояснює Дмитро.

Навколо міста ворог, виїхати немає можливості, бо дуже небезпечно, зазначає Андрій. 

"На території області ворожа техніка. Ми тримаємося, але дуже виснажені", – каже він.

5 березня ввечері голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький опублікував відео з траси Київ-Суми – на ньому в рядок стоять пограбовані автівки цивільних, з пробитими колесами.

"Ви питаєте мене: "як можна виїхати із Сум?" З Охтирки, Тростянця, Лебедина, та інших міст області. Я відповідаю: безпечно – ніяк. Російські військові мародерять, грабують і подекуди розстрілюють машини українських мирних людей", – написав Живицький.

У Сумах часто вмикають сирени. Тільки за день суботи в укриття містяни спускалися чотири чи п’ять разів, розповідає Андрій.

"Люди згуртовані, допомагають один одному, працюють волонтери, тероборона, патрулі. Кожен намагається чимось допомогти. Діти вже звикають до підвалів, малюють, грають у настільні ігри, співають", – розповідає сумчанин.

"Виснажені, та бойовий дух не втратили". Як живуть Суми під обстрілами окупантів
Фото: Андрій Мозговий

І додає: "Ситуація напружена, але ми тримаємося, бойовий дух не втратили".