Зміст:
  1. Холодильник
    1. Морозилка
    2. Як продукти потрапляють в холодильник
    3. Український дім у Давосі і кулінарна дипломатія

Олександр Котолуп – засновник Figaro-Catering, однієї з найбільших компаній кейтерингу в Україні (це як ресторан, тільки де завгодно).

Олександр знає багато про святкування українців. Ба більше – як гуляють представники світової дипломатії в Українському домі в Давосі.

Що таке свято для самого Олександра і що їсть його сім'я, він розповів LIGA.Life. І трохи про свою пасіку.

"Що у холодильнику" – регулярна рубрика, яка виходить на LIGA.Life. Ми заглядаємо у домашні холодильники рестораторів, шефів, експертів з їжі, спортсменів та інших цікавих людей, аби дізнатися про їхні харчові звички.

Холодильник

У холодильнику ви можете побачити багато закруток – грибочки, огірочки. Ними забиті у нас полиці на кухні. Це тому, що для наших батьків це щось особливе, сенс існування для них – заготовки.

Спочатку я ображав батьків, коли відмовлявся від картоплі, наприклад. Я просто не усвідомлював, чим дуже знецінював цю родинність.

Чи не єдину можливість для цього покоління бути важливими для нас і піклуватися про нас. Тому цих закруток багато у нас. 

Борщ у мене в холодильнику не виводиться. Це ще одна велика традиція. При тому, що борщ в сім’ї їм тільки я і трохи їсть син. Дівчата наші не їдять.

Але борщ обов’язково з квасолею має бути. І має бути трохи м’яса.

Фото надане Олександром Котолупом

Також ми фанати омлетів. І на сніданок часто у нас дуже різні омлети, з різними начинками, в цьому творчість господині. Це як італійська піца.

Вино є в холодильнику, а також пиво – виключно бельгійське, якісне. Це таке пиво, яке ти смакуєш.

Фото надане Олександром Котолупом

Дуже люблю кисломолочний сир з медом і сметаною.

У нас меду близько трьох літрів на місяць йде. Через те я й пасіку завів.

Я думав, що за умов правильної продуктивності одного вулика нам би було достатньо, але ж коли всі родичі і друзі знають, що в тебе пасіка – виявляється, недостатньо (сміється).

90% меду загалом йде на подарунки.

Фото надане Олександром Котолупом

Зараз у нас 14 сімей бджіл. Але бджолярством займаюся не сам, маю помічників.

Морозилка

Так як маю пасіку, в холодильнику завжди є королівське желе, зазвичай його називають маточне молочко. Це один із найдорожчих продуктів бджільництва.

Його зберігають виключно в морозильних камерах, аби не втрачало своїх поживних властивостей.

І ось це бджолине желе вживаємо в чистому вигляді. У ньому дуже багато вітамінів.

Фото надане Олександром Котолупом

Бджолина матка вилуплюється за 16 днів і з такої ж личинки, з якої вилуплюється і трутень, і звичайна робоча бджола. Але різниця в тому, чим бджоли годують личинку. Важливе харчування.

Як ти харчуватимешся – те з тебе й вийде. Або вийде королева, або трутень.

У морозилці також тримаємо багато м’яса і сала. Ми фанати сала. Але оскільки його багато, перебиваємо з часником і робимо намазки до чорного хлібу з перцем і сіллю.

Це така проста їжа, але вона дає якусь таку неймовірну силу і зв’язок з родиною.

Фото надане Олександром Котолупом

Як продукти потрапляють в холодильник

У нас троє дітей в сім'ї: 8, 12 і 26 років. І кожен має свої уподобання – хтось більше їсть рибу, хтось – м’ясо.

Тож інколи ми з дітьми радимося і плануємо, що їстимемо цього тижня: сирники чи млинці з сиром, або ми рибу готуємо, або піцу. 

Але, зазвичай, це не таке планування, що сидимо з листочком, хоча на карантині і таке було.

Ми знаємо свої вподобання і маємо в нотатках велетенський список для походу в супермаркет. 

Скуповуємося найчастіше в понеділок ввечері. Це пізній вечір перед закриттям каси вже. У супермаркеті проводимо близько 1,5 години і беремо більшу частину всього для кухні. А дуже великі покупки робимо через компанію від постачальників.

Домашні молоко, курку, зелень часто беремо на базарі.

Фото надане Олександром Котолупом

Ми любимо готувати піцу. Тісто самі не робимо, але дуже любимо нарізати щось разом і викладати – тут більше про спільне приготування.

Наша восьмирічна Дар’я готує молочні коктейлі на всю родину.

Буває, п’ємо безалкогольне мохіто і готуємо разом. Також готуємо каву – з корицею, вершками – і вона для нас неповторна.

Мене виховували, що той шматочок хліба, який ти не доїв чи та їжа, яка залишається в тарілці, за тобою ганятиметься весь день. Бо треба було доїсти. І я досі з цим борюся, бо доїдаю не лише за собою, а й за дітьми.

І тому я не нав’язую цю історію своїм дітям. Їжа для дітей – це задоволення, особливо красива їжа.

Український дім у Давосі і кулінарна дипломатія

Зі сніданків у Давосі ця традиція трансформувалася до повноцінного гостинного дому в Давосі – Ukraine House Davos. І це вже суто ініціатива кількох українських підприємців, не олігархів. 

І от в цьому домі і сніданки, і обіди, це постійна світова тусовка, яка потребує гостини. Тож наш персонал працював там по 20 годин на добу. 

З меню це був виключно борщ, холодець, голубці – це все було інноваційне, подане мініатюрно.

Особливо фурор був від маленьких вареників – чорні, червоні, зелені, жовті, білі.

Давос – це велике курортне село. І в перший рік Український дім там був розташований в магазинчику Тімберленд – винесли звідти всі костюми і лижі, зробили виставку. 

А останній рік він став настільки популярним і там така гостина! До нас навіть через все село приходили росіяни, щоб подивитися на нашу тусню.

А зараз це двоповерховий банк, у нас є дві орендні кухні за межами села. 

Деякі продукти доводилося везли туди контрабандою. Те ж сало чи велику кількість сушки для узвару. Її там неможливо купити в швейцарських супермаркетах. А деякі – підлаштовувалися під місцеві реалії.

Наприклад, у них є тільки солоні коржі листкового тіста, тож доводилося робити торт Наполеон як із солоною карамеллю, тільки замість карамелі – солоне тісто.