Фото: depositphotos.com

Використовуючи технологію "лабораторія на чіпі" та передову техніку генетичного редагування, відому як CRISPR, дослідники зі Стенфорда створили високоавтоматизований пристрій, який може ідентифікувати наявність COVID-19 всього за пів години.

Про це йдеться на офіційному сайті Stanford News.

Тест мікролабораторії базується на тому факті, що вірус SARS-COV-2, який викликає COVID-19, залишає за собою крихітні генетичні "відбитки пальців" у вигляді ниток РНК, генетичного попередника ДНК.

Для перевірки наявності вірусу пацієнт має здати мазок з носової порожнини. Місткість мазка потрапляє на чіп, який за допомогою електричних полів виділяє і очищає нуклеїнові кислоти, включаючи РНК.

Потім РНК перетворюються в ДНК і реплікуються безліч разів методом ізотермічного посилення. Фермент CRISPR-Cas12 допомагає визначити, чи вказують якісь з цих ДНК на наявність в організмі COVID-19. Якщо так, то через 30 хвилин зразок почне світитися завдяки флуоресцентним зондам.

На цей час етап ампліфікації ДНК виконується поза чіпом, але вчені очікують, що протягом декількох місяців вони інтегрують всі етапи в один чіп.

  • У Туреччині випробовують вакцину від COVID-19 на людях, а в Індії розробили експрес-тест
  • Україна може отримати прискорений доступ до вакцини від COVID-19. Проєкт закону