Україна може отримати прискорений доступ до вакцини від COVID-19. Проєкт закону

У Верховній Раді 4 листопада зареєстрували законопроєкт №4314, який має спростити доступ до вакцин від COVID-19 для України.

Про це повідомила народна депутатка України від фракції "Голос", членкиня Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Ольга Стефанишина на своїй фейсбук-сторінці.

Депутатка пояснила, що документ передбачає спрощення всіх процесів для участі України в клінічних випробуваннях, через що не буде довжелезної процедури розгляду документів для їх початку.

Читайте також: Вакцина від коронавірусу: які препарати тестують, кого спочатку щеплять, яка ціна

"Сьогодні в світі проводять більше 250-ти клінічних випробувань вакцин від COVID-19. Величезна кількість країн беруть у них участь: майже всі країни ЄС, Японія, Канада, Австралія, Нова Зеландія, США тощо. Це дає доступ до вакцини сотням тисяч людей.  Україна поки що не бере участі у жодному з клінічних випробувань через суцільну бюрократію: вона може тривати місяцями. З ухваленням цього закону Україна зможе долучитися до клінічних випробувань, а відтак – до 50-ти тисяч українців зможуть отримати доступ до вакцини вже в найближчі місяці", – пояснює Стефанишина.

Також в законопроєкті пропонується скоротити до п’яти днів терміни розгляду документів для реєстрації вакцини в Україні, коли вона пройде всі стадії випробувань.

"Щойно якась зі світових вакцин доведе свою ефективність, якість та безпеку, її почнуть виробляти на продаж та розповсюджуватимуть світом. Сподіваємося, їх буде кілька Для того, щоб Україна могла завезти їх якомога скоріше на свою територію, ми прибрали бюрократичні бар’єри для реєстрації", – пояснила Стефанишина.

Також вона додала, що закон поширюється на вакцини та інші медичні імунобіологічні препарати для специфічної профілактики коронавірусної хвороби.

Читайте також: В Україні розроблятимуть вакцину від Covid-19 – грант виграв львівський вчений