Світлана Білогорцева

Маючи газ, жінці шкода мам, які без електрики не можуть приготувати дитині поїсти. Вона готова це змінювати. 

Провівши два дні без світла, киянка Світлана Білогорцева дякувала, що у квартирі їхньої п’ятиповерхівки є газ. З ліхтариком, але могла приготувати родині поїсти, заварити чай для двох дітей. 

Виходячи на балкон, жінка з жалем дивилася на 16 поверхів сусіднього будинку, де вікна були темні з ранку до ночі. "Думала, що там є сім’ї з дітьми, які не можуть нічого зробити. Не всім доступні кімнатні генератори чи портативна газова плита", – пригадує Світлана. 

Тому відразу, коли з’явилося світло та інтернет, Білогорцева написала у районній фейсбук-групі: "Друзі! Ми усі без зв'язку та інтернету під час відключень світла. Мені найбільш шкода тих, хто з електроплитами. Будь ласка, ходіть до п'ятиповерхівок та гукайте людей, ми дозволимо вам зварити їсти! Просто кричіть під будинком! Якщо проб'ється зв'язок – дзвоніть! Ми допоможемо, приймемо приготувати їжі та гарячого чаю!".

Вона залишила свою адресу і номер телефону. А також закликала всіх, хто має газові плити, долучатися і пропонувати свою допомогу сусідам. 

Сподівалася, що хтось відгукнеться, але на десятки коментарів (так само з адресами й номерами) і сотні репостів не сподівалася. 

Наразі до неї не зверталися по публічно пропоновану допомогу. Зараз світло в районі вимикають регулярно на 5-6 год.

Світлана зберегла контакти тих, хто захотів допомагати на випадок блекауту. Один молодий чоловік з її вулиці, наприклад, готовий розливати чай і окріп у термоси, домовилася бути з ним на зв’язку. 

Білогорцевій пропонували створити чат у вайбері для тих, хто готовий допомогти й може потребувати допомоги. Але жінка не бачить у цьому сенсу, адже коли немає світла, то зв’язку та інтернету також немає. Тому, каже, і написала в пості "гукайте, кричіть під будинком". 

Очікувала також повідомлень "як же бути з шахраями". Вона і сама щодо цього непокоїться, але, каже, щоб допомогти людині, не обов’язково всіх запрошувати додому. Якщо звертатимуться чоловіки, то пропонуватиме забрати продукти і самій щось приготувати. Свій заклик "приходьте, зваримо вам їсти" скеровує насамперед мамам з дітьми. 

Світлана працює віддалено, тому вдома постійно і готова надати свою плиту в користування. 

"Мама може прийти з продуктами. Звісно, страва не буде потім надто гарячою, але ж буде змога щось поїсти вдома. Поки готуватиме, вип’ємо кави. А малеча пограється, у мене вистачає іграшок", – розповідає Білогорцева.

Сім’я Світлани сприйняла її бажання допомогти сусідам позитивно. Жінка переконана, її рішення – хороший приклад, зокрема для дітей.  

"Важливо, щоб люди не відмовляли в допомозі тим, хто потребує, – зауважує Світлана, – Сама не люблю просити, але якщо мені потрібна допомога – буду. Бо це нормально – звертатися по допомогу. І на цей запит має бути нормальна реакція".