"Зваримо вам їсти": як киянка запросила до себе сусідів кулінарити під час відключень
Світлана Білогорцева

Маючи газ, жінці шкода мам, які без електрики не можуть приготувати дитині поїсти. Вона готова це змінювати. 

Провівши два дні без світла, киянка Світлана Білогорцева дякувала, що у квартирі їхньої п’ятиповерхівки є газ. З ліхтариком, але могла приготувати родині поїсти, заварити чай для двох дітей. 

Виходячи на балкон, жінка з жалем дивилася на 16 поверхів сусіднього будинку, де вікна були темні з ранку до ночі. "Думала, що там є сім’ї з дітьми, які не можуть нічого зробити. Не всім доступні кімнатні генератори чи портативна газова плита", – пригадує Світлана. 

Тому відразу, коли з’явилося світло та інтернет, Білогорцева написала у районній фейсбук-групі: "Друзі! Ми усі без зв'язку та інтернету під час відключень світла. Мені найбільш шкода тих, хто з електроплитами. Будь ласка, ходіть до п'ятиповерхівок та гукайте людей, ми дозволимо вам зварити їсти! Просто кричіть під будинком! Якщо проб'ється зв'язок – дзвоніть! Ми допоможемо, приймемо приготувати їжі та гарячого чаю!".

Вона залишила свою адресу і номер телефону. А також закликала всіх, хто має газові плити, долучатися і пропонувати свою допомогу сусідам. 

Сподівалася, що хтось відгукнеться, але на десятки коментарів (так само з адресами й номерами) і сотні репостів не сподівалася. 

Наразі до неї не зверталися по публічно пропоновану допомогу. Зараз світло в районі вимикають регулярно на 5-6 год.

Світлана зберегла контакти тих, хто захотів допомагати на випадок блекауту. Один молодий чоловік з її вулиці, наприклад, готовий розливати чай і окріп у термоси, домовилася бути з ним на зв’язку. 

Білогорцевій пропонували створити чат у вайбері для тих, хто готовий допомогти й може потребувати допомоги. Але жінка не бачить у цьому сенсу, адже коли немає світла, то зв’язку та інтернету також немає. Тому, каже, і написала в пості "гукайте, кричіть під будинком". 

Очікувала також повідомлень "як же бути з шахраями". Вона і сама щодо цього непокоїться, але, каже, щоб допомогти людині, не обов’язково всіх запрошувати додому. Якщо звертатимуться чоловіки, то пропонуватиме забрати продукти і самій щось приготувати. Свій заклик "приходьте, зваримо вам їсти" скеровує насамперед мамам з дітьми. 

Світлана працює віддалено, тому вдома постійно і готова надати свою плиту в користування. 

"Мама може прийти з продуктами. Звісно, страва не буде потім надто гарячою, але ж буде змога щось поїсти вдома. Поки готуватиме, вип’ємо кави. А малеча пограється, у мене вистачає іграшок", – розповідає Білогорцева.

Сім’я Світлани сприйняла її бажання допомогти сусідам позитивно. Жінка переконана, її рішення – хороший приклад, зокрема для дітей.  

"Важливо, щоб люди не відмовляли в допомозі тим, хто потребує, – зауважує Світлана, – Сама не люблю просити, але якщо мені потрібна допомога – буду. Бо це нормально – звертатися по допомогу. І на цей запит має бути нормальна реакція".