Відкритого листа на підтримку транс та небінарних спільнот підписали 1200 літераторів США та Канади, серед яких Стівен Кінг, Маргарет Етвуд, Ніл Гейман.

Про це пише The Guardian.

"Ми – письменники, редактори, журналісти, агенти та професіонали у різних напрямках видавничої справи. Ми віримо в силу слова. Ми хочемо зробити свій внесок, щоб допомогти повернути криву історії у бік справедливості та чесності. З цією метою ми говоримо: небінарні люди є небінарними, транс-жінки є жінками, транс-чоловіки є чоловіками, транс-права – це права людини. Ваші займенники мають значення. Ви маєте значення. Вас люблять", – йдеться в листі.

Таким чином американські та канадські культурні діячі підтримали письменників Великої Британії та Ірландії. 

Так листи з’явилися внаслідок жорстокої суперечки з приводу коментарів Джоан Роулінг щодо транс-прав, зокрема її зауваження, що "якщо біологічна стать не є реальною, жива реальність жінок всього світу стирається".

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для український родин

30 вересня понад 200 британських та ірландських письменників, серед яких: Жанетт Вінтерсон та Мелорі Блекман, надіслали "послання любові та солідарності для транс- та небінарної спільноти". Через день понад 1500 представників видавничого світу приєдналися до них, стверджуючи, що "небінарне життя є дійсним, транс-жінки є жінками, транс-чоловіки – чоловіками, транс-права – це права людини".

В соцмережах, починаючи з 2018 року часто виникають дискусії з приводу висловлювань Роулінг щодо прав трансгендерних людей. Так, негативну реакцію у червняі 2020 року викликав її твіт, де вона розкритикувала фразу "люди, які менструюють" (англ. people who menstruate). Письменниця заявила, що якщо стать не має значення, то існуюча реальність жінок в глобальному масштабі стирається.

Американська ЛГБТ-організація назвала твіт Роулінг "жорстоким" і "антитрансгендерним". Після цього актори, що знімалися у фільмах про Гаррі Поттера, висловилися в підтримку прав трансгендерних людей.

Історія почалася в 2018 році, коли Джоан Роулінг лайкнула твіт, в якому трансгендерів назвали "чоловіками в сукнях".