За захист прав трансгендерів підписалися Стівен Кінг та Маргарет Етвуд

Відкритого листа на підтримку транс та небінарних спільнот підписали 1200 літераторів США та Канади, серед яких Стівен Кінг, Маргарет Етвуд, Ніл Гейман.

Про це пише The Guardian.

"Ми – письменники, редактори, журналісти, агенти та професіонали у різних напрямках видавничої справи. Ми віримо в силу слова. Ми хочемо зробити свій внесок, щоб допомогти повернути криву історії у бік справедливості та чесності. З цією метою ми говоримо: небінарні люди є небінарними, транс-жінки є жінками, транс-чоловіки є чоловіками, транс-права – це права людини. Ваші займенники мають значення. Ви маєте значення. Вас люблять", – йдеться в листі.

Таким чином американські та канадські культурні діячі підтримали письменників Великої Британії та Ірландії. 

Так листи з’явилися внаслідок жорстокої суперечки з приводу коментарів Джоан Роулінг щодо транс-прав, зокрема її зауваження, що "якщо біологічна стать не є реальною, жива реальність жінок всього світу стирається".

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для український родин

30 вересня понад 200 британських та ірландських письменників, серед яких: Жанетт Вінтерсон та Мелорі Блекман, надіслали "послання любові та солідарності для транс- та небінарної спільноти". Через день понад 1500 представників видавничого світу приєдналися до них, стверджуючи, що "небінарне життя є дійсним, транс-жінки є жінками, транс-чоловіки – чоловіками, транс-права – це права людини".

В соцмережах, починаючи з 2018 року часто виникають дискусії з приводу висловлювань Роулінг щодо прав трансгендерних людей. Так, негативну реакцію у червняі 2020 року викликав її твіт, де вона розкритикувала фразу "люди, які менструюють" (англ. people who menstruate). Письменниця заявила, що якщо стать не має значення, то існуюча реальність жінок в глобальному масштабі стирається.

Американська ЛГБТ-організація назвала твіт Роулінг "жорстоким" і "антитрансгендерним". Після цього актори, що знімалися у фільмах про Гаррі Поттера, висловилися в підтримку прав трансгендерних людей.

Історія почалася в 2018 році, коли Джоан Роулінг лайкнула твіт, в якому трансгендерів назвали "чоловіками в сукнях".