Фото: depositphotos.com

Оновлено від 1 грудня

Зайва вага – це не лише про спадковість, стрес, хвороби, але й про нездоровий спосіб життя. Зміна раціону та збільшення фізактивності можуть допомогти схуднути. Ліки та процедури для втрати ваги – додаткові варіанти лікування ожиріння.

Дієтологиня Ольга Безугла радить не переставати працювати над своїм здоров’ям навіть під час локдауну, дистанційної роботи та пандемії COVID-19. Для боротьби із зайвою вагою та поганим самопочуттям варто дотримуватись здорових правил поведінки:

  1. Створіть збалансований раціон харчування

Він має містити:

  • білки: м’ясо птиці чи яловичина, риба, консерви (тунець у власному соці), білі сири (фета, бринза), бобові (сочевиця, фасоль, нут), яйця, гриби.
  • вуглеводи: цільнозернові крупи (гречка, пшоно, перлова крупа, кіноа), крохмальні овочі (морква, буряк, картопля), фрукти.
  • жири: оливкова, гарбузова, льняна олії, гарбузове, кунжутне, льняне насіння, оливки, сало та авокадо.
  • клітковина: шпинат, кабачки, баклажани, брокколі, цвітна капуста.

2. Пишіть список продуктів

Це допоможе вам не піддатися масовій паніці, щодо дефіциту продуктів через пандемію. Також це можливість уникнути купівлю товарів, які містять цукор, трансжири та шкідливі вуглеводи.

3. Подбайте про різноманітність раціону

Не варто купувати тонну гречки. Оберіть альтернативну крупу: пшоно, перловка, кукурудзяна каша. Проте не потрібно купувати різні ковбаси чи сардельки. Краще придбайте великий шмат м’яса: половину приготуйте одразу, а іншу – заморозьте. Те саме можна зробити з рибою.

4. Відмовтесь від перекусів

Зменшили рівень енергетичних витрат – зменште калорії. Приберіть з раціону: снеки, батончики, каву з молоком та сиропами. Перейдіть до класичного триразового харчування:

  • сніданок: каша+якісний білок+овочі;
  • обід: суп+білок+салат;
  • вечеря: білок+ не крохмальні овочі.

5. Пийте багато води

COVID-19 сприяє згущенню крові, тому варто приділити увагу водному режиму. Тримайте завжди біля себе пляшку з водою.

6. Насолоджуйтесь їжею

Починаючи від процесу приготування страв, закінчуючи споживанням. Попрацюйте над зовнішнім виглядом страви: обирайте різнокольорові овочі, гарно розкладайте їжу на тарілці. Тестуйте нові смаки та рецепти. Наприклад, замість картопляного пюре приготуйте пюре з цвітної капусти.

7. Ні гаджетам під час їжі

Відкладайте телефони та ноутбуки під час їжі. Краще поспілкуйтеся з родиною або друзями. Також приберіть шкідливу звичку їсти перед телевізором. Так ви з’їсте втричі більше, ніж сидячи за столом без гаджетів.

8. Приберіть зручність в їжі

Замініть піалу з бубликами та цукерками на графін води чи тарілку з фруктами. Так навколо вас буде лише здорова їжа і не буде ризиків для фігури.

Пам’ятайте: у кризові часи варто піклуватися про себе вдвічі більше.

Читайте також: Кілограми з ризиком. Зайва вага може погіршити перебіг COVID-19. Як змінити харчування.