Зміст:
  1. Що таке емоційне виснаження?
  2. Що спричиняє емоційне виснаження?
  3. Як можна запобігти емоційному виснаженню?
  4. Вигорання та дистанційна робота
  5. Роль керівництва

Початковим етапом вигорання є емоційне виснаження, яке може знижувати продуктивність і суттєво впливати на здоров'я працівників. Проте, якщо роботодавці вживуть заходів для його запобігання або зменшення серед персоналу, це може мати великі вигоди як для особистого благополуччя, так і для фінансових результатів компанії, йдеться у статті The Conversation.

Що таке емоційне виснаження?

У працівників не вистачає ні часу, ні енергії для виконання своєї роботи. Це може заважати особистісному зростанню та негативно впливати на самопочуття.

Працівники, які страждають від емоційного виснаження роздратовані, розчаровані та не мають сил для ефективної роботи, виконуючи лише мінімум для збереження енергії. Це впливає не тільки на їхнє особисте благополуччя, але й на продуктивність компанії загалом. Емоційно виснажені працівники відчувають незадоволення своєю роботою і можуть замислюватися про звільнення.

Що спричиняє емоційне виснаження?

Деякі фактори ризику емоційного виснаження на робочому місці:

  • Відпустити напризволяще, коли керівники не беруть на себе відповідальність і не залучаються до робочих процесів: не пояснюють цілі й способи їх досягнення та не мотивують співробітників.

  • Надмірне робоче навантаження. Працівники, у яких недостатньо часу для виконання завдань, не можуть відпочити й відчувають себе перевантаженими.

  • Нечітко визначені завдання та обов'язки. Це трапляється, коли працівники стикаються з незрозумілими запитами, що ускладнює ефективне виконання обов’язків.

Як можна запобігти емоційному виснаженню?

Загалом фахівці з персоналу та корпоративні психологи визначають кілька способів це зробити:

  • Надати більше ресурсів на робочому місці.

  • Надати працівникам більшу автономію та контроль над своїми завданнями й навантаженням.

  • Покращити організаційну взаємодію.

  • Керівництво має бути конструктивним, підтримувати та мотивувати.

Вигорання та дистанційна робота

У багатьох організаціях і на робочих місцях після пандемії почали застосовувати гнучкіші моделі робочого графіку.

Ці підходи відкрили дискусію про те, як дистанційна робота впливає на очікування працівників, їхню поведінку і задоволення роботою. Такі підходи можуть бути корисними, але водночас можуть стати додатковим джерелом тиску.

Серед переваг дистанційної роботи — гнучкіше робоче середовище. Проте вона також може викликати перевантаження інформацією, часті перерви, неможливість розподілити свої робочі завдання протягом дня, непорозуміння та необхідність бути постійно на зв’язку. За таких обставин виникають на додачу труднощі в балансуванні між роботою та життям поза офісом.

Роль керівництва

Роботодавці зобов'язані уникати емоційного та психічного виснаження серед своїх працівників. Вони можуть зробити це за допомогою забезпечення сприятливого робочого середовища та балансування навантажень.

Фахівці відзначають також важливість навчальних і професійних програм розвитку, встановлення зрозумілої комунікації в колективі та створення робочих взаємин, заснованих на повазі та співпраці.