Зміст:
  1. Заохочуйте ризики
  2. Пітчинг невдач
  3. Зростання через невдачу
  4. Як впровадити винагороду за невдачу у своїй компанії

Вам знайоме слово "інтрапренерство" (intrapreneurship)? Це підприємницька діяльність всередині великої компанії. Зі свого боку керівництво надає такому працівнику фінансові, людські та матеріальні ресурси, необхідні для впровадження інновацій, а він своєю чергою бере на себе ініціативу у їх розробці та реалізації.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Наприклад, Google вже не перший рік заохочує своїх працівників приділяти 20% робочого часу побічним проєктам, не пов’язаним із повсякденною роботою. Інші компанії дають волю креативності на робочому місці, чітко вказуючи тип інновацій, яких прагнуть. Про це йдеться у статті The Conversation.

Однак креативність та запал внутрішнього підприємця можуть гасити невдачі на шляху до впровадження інновацій. Відтак експерти у сфері управління нині відстоюють новий кардинальний метод – "святкування невдач". Що це таке та як він працює, пояснюємо далі.

Заохочуйте ризики

Загальноприйнято винагороджувати працівника за успіхи. Однак нині експерти у сфері управління виступають за похвалу у разі невдач. На їхню думку, саме такий підхід стимулюватиме інтрапренерство та впровадження інновацій у компанії.

Але де між цими аспектами звʼязок?

Толерування невдач із боку керівництва може покращити впевненість працівника у своїх силах, а також його готовність до ризиків. Окрім того, це заохочення сприйняття – навчання не буває без невдач. Кожне "спотикання" на шляху до мети може перетворитись на можливості. Адже дозволяє відкрити нові проблеми та інші погляди на ситуацію.

Тобто працівник отримує знання, які без невдачі він навряд чи б здобув.

Пітчинг невдач

Французька енергетична компанія Engie пішла далі у підході "святкування невдач". Менеджери ухвалили рішення присуджувати нагороду за "найкращі невдалі ідеї" працівникам, які наважились, але не змогли реалізувати інновації. Цей підхід не лише толерує поразки на шляху до успіху, але й просуває їх як "уроки" для всієї компанії.

Компанія Engie – не першопроходець у цьому підході. Подібну практику популяризував Ратан Тата, індійський підприємець та колишній голова корпорації Tata Group. Його компанія експериментувала з нагородженням найкращих невдалих ідей протягом 4 років (2016-2020).

Цікавинкою стала процедура відбору невдалих ідей. Вона відрізнялась від інших нагород, де керівники проєктів подавали заявки спонтанно. Директор з інновацій корпорації навпаки агітував кандидатів подавати заявку, представляючи свій провал та висновки.

Остаточним переможцем премії "найкраща невдала ідея" став проєкт, у розвитку якого компанія сумнівалась. Відтак його не профінансували. Автор ідеї виступив із трихвилинним поясненням, чого він навчився в процесі. Журі визнало його наполегливість переконливою.

Один із членів журі, старший керівник групи, запросив автора невдалої ідеї на приватну зустріч. Менеджер припустив, що в початковому контексті ця ідея була не дуже успішною, але могла б бути корисною саме для його лінійки продуктів. Без "святкування невдачі" він навряд чи колись би почув про цей проєкт.

Фото: freepik

Зростання через невдачу

Американська компанія Vation Ventures, яка займається впровадженням інновацій в інших бізнесах, виділяє низку причин "святкувати невдачі" працівників вже сьогодні:

  • Усунення страху перед невдачею. Це мотивуватиме працівників виходити за межі того, що керівництво вважає "задовільними" ідеями.
  • Можливість вчитися на своїх помилках. Провали – потужний інструмент для навчання. Аналіз дій, які не спрацювали, дозволяє не повторити ці помилки наступного разу.
  • Оперативність у кризових рішеннях. Будь-яка підприємницька діяльність повʼязана з ризиками та невдачами. Очікування лише успіху може загрожувати тим, що у разі проблеми працівник не зможе швидко зреагувати та розвʼязати її. У результаті це загальмує подальший розвиток проєкту. Натомість усвідомлення того, що невдача може статися, загартовує та адаптує до несподіваних поворотів.
  • Покращує взаємодію всередині компанії. Покарання за невдалу ідею може пригнітити запал, породити страх і сумніви у пропонуванні наступної. Натомість толерування невдачі та її розбір допоможе визначити: що в цій ідеї потенційно спрацює, що слід викинути повністю тощо. Так працівник відчуватиме, що його цінують. Ба більше, довіра з боку компанії мотивуватиме його шукати те, що спрацює, без остраху "падіння".
  • Особистісний розвиток. Невдачі допомагають усвідомити свої недоліки, покращити та подолати їх у майбутньому. Наприклад, бізнесмен із поганими комунікаційними навичками може втратити клієнта. Замість того, щоб ображатися, він може використати цю помилку, як мотивацію покращення міжособистісного спілкування.

Як впровадити винагороду за невдачу у своїй компанії

Це має стати частиною корпоративної культури. Компанія повинна мати систему, сформоване чітке ставлення та механізми підтримки невдач і забезпечення простору для них. У Vation Ventures радять:

  1. Аналізуйте невдалі інновації. Поставили крапку на проєкті – проаналізуйте, які його сильні сторони (що слід зберегти?), що завадило досягти успіху, як позитивний бік цього проєкту можна інтегрувати в інші. Такий підхід створює безпечне середовище для розвитку без страху невдач.
  2. Створіть "Зал слави невдалих ідей". Це продемонструє працівникам, що невдача прийнята і навіть святкується. Також відмічайте, як із плином часу сильні сторони невдалого проєкту використовуються в інших. Можливо, це можна навіть оформити у вигляді статті, цілого блогу чи презентації.

А якщо вам не подобається або лякає слово "невдача", то можете перейменувати підхід на лагідніший варіант. Наприклад, "Зал слави ідей, які були близькі до успіху".