Фото unsplash.com
Зміст:
  1. Як часто ми торкаємось обличчя
  2. Чому ми ліземо руками до лиця
  3. Що показує експеримент науковців
  4. Як чухання викликає залежність
  5. Що робити, якщо дуже хочеться почухатися

Як часто ми торкаємось обличчя

 

За дослідженнями, у середньому люди торкаються обличчя від 10 до 23 разів на годину. Така поведінка ризикована з точки зору передачі інфекційних захворювань. 

А зараз, у часи COVID-19, ми постійно чуємо, що не можна чіпати лице руками. Але продовжуємо це робити, часом несвідомо. Чому? Відповідь - у новому випуску науково-популяризаторського проєкту “Клятий раціоналіст” Артема Албула.

Чому ми ліземо руками до лиця

 

Люди торкаються обличчя переважно з двох причин: чухають себе та нюхають. Чухання приносить задоволення, а нюхання заспокоює та дозволяє впевнитися у відсутності поганого запаху, а відтак - хвороб. 

Кандидатка біологічних наук, співзасновниця Nobilitet Ольга Маслова пояснює, що однією з версій постійного торкання обличчя є пошук запаху своєї руки. Сенс у тому, що людина має постійно контролювати, як пахне вона та її оточення. Це нюхання часто є неусвідомленим.

 

Що показує експеримент науковців

 

Науковці досліджували, як люди поводяться наодинці, перебуваючи в окремих приміщеннях. Виявилося, що вони постійно підносили руки до носа та тримали їх там у середньому 22% часу загалом. Сесії спостережень тривали по кілька хвилин, але науковці впевнилися, що люди не просто тримають руку біля носа, а саме нюхають її. 

На їхню думку, перша причина у тому, що люди намагаються переконатися у відсутності поганого запаху і хвороб. Друга - це своєрідна спроба самоусвідомлення.

Крім того, дослідники вважають, що у стресових ситуаціях люди торкаються обличчя, оскільки власний запах їх заспокоює.

 

Як чухання викликає залежність

 

Ольга Маслова пояснює, що будь-яке чухання викликає певний ступінь залежності, бо у процес, зокрема, залучено багато метаболічних ланцюжків, дофамінова і серотонінові системи. 

“Еволюційно чухання було спрямоване на те, щоб позбутися подразника. Механічно прибрати його, пошкоджений шар клітин, і так запустити регенеративні (відновлювальні - Ред.) процеси. Заразність чухання у первісних людей пояснюється передачею сигналу про певну небезпеку іншим членам племені”, - каже Албул.

Він додає, що серотонін дає полегшення після чухання, а дофамін відповідає за закріплення такої поведінки, що призводить до звикання.

Активність цих частин відрізняється у різних людей, а ступінь чухання варіюється від помірного до патологічного розшкарябування шкіри. 

 

Що робити, якщо дуже хочеться почухатися

 

Не використовуйте нігті, радять фахівці. Місце сверблячки можна погладити або притиснути, оскільки мета чухання - викликати поміркований біль, який перекриє свербіж. Тому такі відволікаючі дії теж можуть спрацювати.