Ілюстративне фото: Freepik

Експерти розповіли про три основні теорії, що пояснюють, чому котики видають звуки схожі на щебетання птахів, коли дивляться на здобич. Дослідження, які б безпосередньо досліджували котячу поведінку — відсутні, проте власники й дослідники знайшли низку можливих пояснень такому щебету, про це пише Live Science.

Перша гіпотеза

"Одна з теорій полягає в тому, що ці звуки свідчать про розчарування тварини", – пояснює фахівець із котячої поведінки Мікель Дельгадо. З його слів, "щебет" виникає, коли тварини бачать здобич, але між ними є перешкода. Ця схоже на те, як бурчать люди, коли роздратовані, а незвичайний звук, що вони видають, може бути просто вираженням певних котячих емоцій: "Це не обов’язково має бути щось негативне, можливо просто хвилювання".

Друга гіпотеза

Як стверджує Джонатан Лосос, еволюційний біолог із Вашингтонського університету в Сент-Луїсі, коти відкривають рот, щоб посилити свій нюх: "Відкриваючи й закриваючи рот, вони намагаються запустити повітря у вомеронозальний орган. Це сенсорний орган, що діє як другий ніс і дозволяє котам відчувати запахи, що відрізняються від тих, які може відчути звичайний ніс".

Спрямовуючи повітряні потоки до цього органу, щебет може допомогти тваринам отримати більше сенсорної інформації про навколишнє середовище, проте це наразі лише домисли без наукового підґрунтя.

Третя гіпотеза

Одним із можливих пояснень, що також має і більше наукового підтвердження, є те, що в такий спосіб хижаки імітують звуки потенційних жертв. Про це свідчить дослідження, у якому дослідники спостерігали, як леопард Віда та дикі коти з Південної та Центральної Америки, кричали, коли намагалися полювати на групу маленьких мавп.

"Звук був схожий на звуки, що видають самі мавпи, а місцеві жителі підтвердили, що хижаки часто видають звуки, як їхня здобич", – розповів Джонатан Лосос.

Балаканина кішок має певну схожість із щебетом маленьких птахів – типової здобичі для домашніх кішок, тому коти можуть використовувати ці звуки, щоб привернути увагу здобичі.