Фото: freepik

Споживання алкоголю може підвищити передчасну смертність у літніх людей. 

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Про це свідчить нове дослідження, опубліковане в JAMA Network Open, пише Healthline.

Дослідники використали дані про здоровʼя понад 135 000 дорослих британців віком від 60 років і старше. Окрім того, детально розпитали учасників про споживання алкоголю протягом чотирьох років (2006-2010). 

Згодом порівняли цю інформацію з даними UK Biobank. Так виявили: ті, хто споживав алкоголь, мали вищий ризик смертності від раку та інших причин. Причому неважливо –  це було низьке чи високе споживання спиртних напоїв. Це вкотре спростовує твердження про безневинність, ба навіть користь одного-двох келихів вина. 

Річ у тім, що алкогольні напої містять етанол, а інколи – формальдегід. Саме вони завдають сильної шкоди нашому організму через свою токсичність. Найбільше від міцних напоїв страждає печінка, адже саме їй доводиться метаболізувати алкоголь.

У 2023 році Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заявила, що немає безпечної дози алкоголю. Ба більше, загалом у суспільстві поступово змінюється сприйняття спиртних напоїв, особливо серед молоді. Все більше людей взагалі відмовляється або обмежує їх у своєму раціоні.

Це підтверджує нове американське опитування Gallup: 45% респондентів вважають, що споживання алкоголю в помірній кількості може бути шкідливим для здоров'я. Цей показник збільшився на 6%, порівнюючи з минулим роком, та на 17% – з 2018 року. 

Особливо такі настрої фіксуються серед молоді: близько 65% респондентів віком 18-34 років відповіли, що алкоголь негативно впливає на здоров'я. Серед старших поколінь цей показник був нижчим: 37% – 35-54 роки, 39% – 55+ років.

Лише 8% вважають, що алкоголь може мати позитивний ефект. Проте цей показник є найнижчим за всю історію спостережень.