Зміст:
  1. Чи дійсно вино корисне
  2. Французький парадокс та середземноморська дієта
  3. Що таке помірне споживання алкоголю
  4. Як алкоголь впливає на організм
  5. Що їсти з вином
  6. На що звернути увагу під час вибору вина

Такий поживний склад дає підґрунтя для думки, що вино – корисне. 

Щоб зрозуміти, де правда, а де міф, LIGA.Life з гастроентерологом Анною Євтух розібрали склад вина та вплив алкоголю на весь організм.

Чи дійсно вино корисне

Вино складається на 86-94% з води. Далі – спирт. Його вміст коливається від 9% (у столових винах) до 16-20% (у десертних). Оскільки рівень впливу напою – дозозалежний, то що більший вміст алкоголю, то більша шкода.

"Вино насамперед – алкогольний напій. Згідно з громадськими організаціями охорони здоров’я США, Австралії, Канади та європейських країн, не існує безпечної дози алкоголю. Тому лише цей факт ставить під сумнів користь вина", – пояснює лікарка.

Також воно містить вуглеводи – суміш моносахаридів – глюкози, галактози та фруктози, – які дають напою солодкий присмак. 

"У складі вин зустрічаються органічні кислоти, дубильні речовини, природні варіанти барвників та пігментних речовин. А ефірні та ароматичні олії забезпечують ті "букети", які так гарно описують виробники на етикетках", – додає Анна.

Обіцяні мікроелементи у вині є. Їхній вміст та кількість залежить від ґрунту, в якому вирощували виноград.

Вітамін С дійсно є у вині. Це – антиоксидант, який потрібен для здоров’я серцево-судинної та імунної систем, а також шкіри

"Є одне "але": людині в середньому потрібно 1-2 г (залежно від віку) вітаміну С на добу. У 1 л вина є приблизно 15 мг вітаміну С. Тобто він там є, але це не співрозмірна доза з нашими потребами", – зазначає експертка.

Те саме стосується вітамінів групи В, нікотинової кислоти, калію, натрію, цинку та хрому.

Вони є в складі вина, але у мінімальних кількостях. 

Ресвератрол – антиоксидант, який є у винограді та червоному вині. Згідно з Cleveland Clinic, він позитивно впливає на здоров’я серця та мозку, зменшує рівень "поганого" холестерину та сприяє зниженню згортання крові.

"Якщо ви бажаєте отримати ресвератрол з вина, то сподіватися на його чудодійні властивості не варто. Адже 1 г антиоксиданту міститься в 500-2700 л вина (в залежності від сорту) та в середньому у 800 кг винограду!".

Оскільки вино – вуглеводний напій, то людина отримає певний запас енергії. Найбільшу кількість вуглеводів містять солодкі десертні вина – на 100 г – 3-6 г вуглеводів.

Проте не забувайте: що більший вміст вуглеводів, то вища калорійність продукту.

Чому вино не таке корисне, як здається. Про склад вина та як алкоголь впливає на організм
Фото: unsplash.com

Французький парадокс та середземноморська дієта

У 1978 році французький професор Серж Ренодо провів дослідження за участі 36 000 французів. Його мета – виявити зв’язок між споживанням вина та станом здоров’я.

У 1991 році в інтерв’ю для американського телеканалу CBS професор оголосив проміжні результати дослідження: французи, які споживають 1-2 келихи червоного сухого вина, мали нижчий рівень захворювань серцево-судинної системи та більшу тривалість життя, у порівнянні з тими, хто споживав менше чи більше вина.

Цей феномен отримав назву "французький парадокс".

"Дослідження спирається лише на статистичні дані, які не можуть вказати на причину та наслідок. Щоб визначити зв’язок між споживанням червоного вина та здоров’ям французів, потрібно провести більш грандіозне дослідження. Наприклад, розділити французів на дві групи з однаковим способом життя. Протягом 50 років одна група має пити 1-2 келихи червоного вина, а інша навпаки – не пити. Тільки так можна визначити, чи дійсно споживання вина впливає на серцево-судинні захворювання чи тривалість життя", – пояснює Анна.

Не французьким синдромом єдиним. Рекомендації середземноморської дієти, яка п’ятий рік поспіль стає найкращою, також включають низьке або помірне споживання червоного вина.

"Середземноморська дієта описова. Тобто вино включене у цю дієту не через свою користь, а тому що люди в Середземноморському регіоні споживають його. Згодом проводили дослідження, які підтверджують, що цей раціон корисний лише для людей, які живуть в цьому регіоні. Адже якщо жителі Азії замінять звичний вуглеводний раціон більш жирним варіантом, то користі не отримають. Це пов’язано з генетичною схильністю та складом мікробіому", – пояснює лікарка.

Тому говорити про користь вина, спираючись на французький парадокс та середземноморську дієту, також не варто. 

Читайте також:

Що таке помірне споживання алкоголю

Існують дослідження, які доводять користь помірного споживання алкоголю у зменшенні ризику депресії та суїцидальних намірів. Проте чи це дійсно так?

"Такі дослідження існують. Проте ключовою є фраза "у помірній кількості". Якщо люди споживають більше та частіше, то ризики суїцидів, депресій, незахищених статевих контактів, ДТП та інших шкідливих для здоров’я подій зростає".

За рекомендаціями Center of Disease Control and Prevention (CDC), одна доза алкоголю – це напій, який містить 14 г чистого спирту. Тобто це:

  • 355 мл пива чи сидру;

  • 148 мл вина з вмістом алкоголю 12%;

  • 44 мл міцних напоїв з вмістом алкоголю 40% – джин, горілка, віскі, ром.

Британські норми в середньому відрізняються у 2 рази. Одна одиниця – 8 г чистого алкоголю. Тобто це:

  • 250 мл слабоалкогольних напоїв (4% вмісту спирту);

  • 76 мл вина з вмістом алкоголю 12%;

  • 25 мл міцного алкоголю 40% – джин, горілка, віскі, ром.

Проте що таке помірне споживання алкоголю? За Dietary Guidelines for Americans, для чоловіків помірне споживання – до 2 доз алкоголю (одна доза – 14 г), для жінок – до 1 дози на день.

Наголошуємо: помірне споживання не означає безпечне. Безпечної норми алкоголю не існує. 

"Деякі ліки (краплі, настоянки, сиропи) містять спирт. Дітям молодше 12 років, вагітним та жінкам в період годування грудьми протипоказані такі препарати. Адже печінка дитини не в змозі переробити навіть мінімальну кількість спирту", – зауважує лікарка.

Як алкоголь впливає на організм

За вечерею ви вирішили дозволити собі келих вина. Робите перший ковток. Алкоголь починає всмоктуватись одразу в роті. Саме тому у склад деяких ліків додають спирт. Адже так відбувається швидке всмоктування.

Протягом 5 хв після ковтка можете відчувати перший вплив алкогольного напою на організм.

Центральна нервова система (ЦНС)

"Споживаючи вино у помірних дозах – до 148 мл (для жінок) та 296 мл (для чоловіків) – ми спочатку відчуємо збудження. Тіло розслабляється, а нервова система починає генерувати нові ідеї та емоції", – пояснює Анна.

Якщо ви збільшите дозу, то збудження перейде у гальмування: сонливість, порушення вимови, "залипання" в одну точку. 

"Алкоголь не може гальмувати самотужки, але він стимулює гальмівні процеси. Наприклад, виснажує депо серотоніну – збуджувального гормону – та порушує вироблення дофаміну, що може призвести до труднощів з засинанням та якістю сну. Тобто спочатку вам хочеться спати, але гарно виспатись навряд чи вдасться", – додає лікарка.

Збільшивши дозу до 30-40 г чистого спирту – 317-422 мл вина, – ви можете стати або дуже буйними та агресивними, або навпаки – сонливими.

"Вплив на центральну нервову систему дозозалежний. Кожен має знати, коли зупинитись. Адже що більша доза, то більше збудливі процеси пригальмовуються, а гальмівні – активуються".

Легені

Близько 5% алкоголю виводиться легенями. Тобто ми його видихаємо. Це шкодить легеням. Знижується фагоцитоз – захисний бар’єр легенів від мікробів.

"Алкоголь порушує виведення слизу, який має завжди бути в легенях. Тому якщо ви будете гуляти ковідним містом напідпитку з тверезим другом, ваші шанси заразитися вищі, ніж у друга", – додає Анна.

Серцево-судинна система

Алкоголь (ацетальдегід) розщеплює мембрани (ліпідний шар кожної клітини), а також порушує передавання імпульсів від нервової системи до м'язової. Цьому сприяють зміни проходження через клітинну мембрану важливих електролітів – калію, натрію, магнію та кальцію. 

"Електроліти проходять через мембрану, спричиняючи проходження нервових імпульсів. У результаті виникає скорочення серцевого м’язу. Порушення їхнього всмоктування може призвести до розвитку аритмії – зміни сили та частоти серцевих скорочень", – зазначає лікарка.

Шлунково-кишковий тракт

Ви зробили ковток вина, а слизова шлунка вже пошкодилась. Через розширення артеріол вона червоніє. Потім виникає поверхневе пошкодження епітелію – хімічний мікроопік.

Щоправда, якщо вплив алкоголю не частий і нетривалий, то епітелій швидко відновлюється.

Близько 20% алкоголю всмоктується в шлунку, інші 80% – у тонкому кишківнику. 

"Частина алкоголю, що не всмокталась в шлунок, проходить далі. Викликає порушення мікроворсинок тонкого кишківника. Якщо ми споживаємо алкоголь часто та регулярно, ці ворсинки постійно страждають. У результаті це призводить до порушення всмоктування поживних речовин з їжі", – пояснює Анна.

Печінка 

Це орган, який бере на себе основний дезінтоксикаційний удар. 

Ви зробили ковток вина. Частина всмокталась в роті, інша пішла стравоходом у шлунок. Знову частина всмокталась, а інша всмоктується в кров у тонкому кишківнику.

Кров з усього шлунково-кишкового тракту збирається у верхню порожнисту вену та прямує до печінки. До неї доходить не смачне вино, яке ви спожили, а токсини, які слід знешкодити.

"Її зброя – фермент алкогольдегідрогеназа. Під його дією спирт перетворюється на ацетальдегід. Він агресивніший, ніж алкоголь. Саме він діє на нервову систему", – зазначає експертка.

Це пояснює, чому є люди, які п’ють мало, але п’яніють швидко. У їхній печінці замало ферменту. Спирт не переробляється на ацетальдегід, а довше залишається в організмі та впливає на центральну нервову систему. Як результаті, людина відчуває сп’яніння.

У людини, яка п’є багато, але не відчуває сп’яніння, печінка переробляє спирт в ацетальдегід. Він не викликає відчуття розслаблення та сп’яніння. 

Тобто для відчуття цих ефектів хочеться пити ще й ще. Проте цей шкідливий метаболіт накопичується у тканинах і продовжує руйнівну дію на організм абсолютно непомітно для нас.

Подальша нейтралізація відбувається на рівні клітин та тканин, але дуже повільно. 

"Проте безслідно це не зникає. Алкодегідрогеназа виснажує частину речовин, необхідних для переробки жирів. Так жир залишається у печінці, провокуючи розвиток стеатозу – ожиріння печінки. Краплинки жиру давлять на неї, сприяючи утворенню мікрошрамів. Це пряма дорога до цирозу та алкогольних гепатитів", – запевняє лікарка.

Активність ферменту ацетальдегіду у дітей складає всього 15% від рівня дорослого. Саме тому споживання алкоголю, навіть з ліків, є вкрай шкідливим. 

До двох місяців внутрішньоутробного розвитку у дитини цього ферменту немає. Тобто якщо вагітна вип’є лише келих вина, то цей алкоголь буде довго циркулювати в організмі дитини.

Проте якщо алкоголь для нас токсичний, то навіщо в організмі існують ферменти для його розщеплення? 

"1-1,5% спирту синтезуються в кишківнику внаслідок перетравлення вуглеводів. Через це нам потрібні ці ферменти", – пояснює Анна.

Чому вино не таке корисне, як здається. Про склад вина та як алкоголь впливає на організм
Фото: unsplash.com

Кров

Регулярне споживання алкоголю може спричинити розвиток анемії (дефіциту заліза) і погіршення ліпідного складу крові через порушення в печінці і підшлунковій залозі. 

Неправильне засвоєння жирів призводить до збільшення ліпідів в крові і розвитку атеросклерозу (захворювання судин).

Підшлункова залоза

Споживання алкоголю провокує виділення інсуліну в підшлунковій залозі. Через це порушується метаболізм і перетравлення вуглеводів та жирів з алкоголю та їжі.

"Якщо виділяється одразу багато інсуліну, ви швидко відчуєте голод. Інсулін виділився, вся глюкоза, яка була, надійшла в клітини, тому мозок сигналізує: "Давай їсти!". Під дією алкоголю люди часто не критично ставляться до їжі, тому починають їсти все, що під рукою: снеки, фастфуд, солодке" – додає лікарка.

Виділення інсуліну – один із пошкоджуючих чинників впливу на підшлункову. 

Нирки

Алкоголь – діуретик. Тобто він виводить з організму рідину та електроліти (калій, натрій, магній та кальцій), які необхідні для нервово-м'язових механізмів. 

Також ацетольдигід пошкоджує тканину нирок.

Що їсти з вином

Якщо вплив алкоголю на організм вас не вразив і ви тягнетесь до ще одного келиха вина, то подбайте про закуски.

Оскільки алкоголь спричиняє виведення рідини, то слід постійно поповнювати запас води в організмі.

Візьміть собі за правило: випили келих вина, випийте келих води.

"Це має бути звичайна питна або мінеральна вода, але несолодка. Тому що алкоголь спричиняє викид інсуліну, якщо ми зап’ємо його солодкою водою, то отримана глюкоза буде зайвою. Вона перетвориться на жир тут і зараз", – пояснює лікарка.

Вода полегшує роботу нирок та пришвидшує процес дезінтоксикації.

Ще одне важливе правило: під час споживання алкоголю потрібно їсти.

"Їжа допомагає уповільнити потрапляння алкоголю в кровотік і зменшити його вплив на слизову шлунка, дванадцятипалої кишки та тонкого кишківника. Натомість, алкоголь, випитий натще або після тривалої перерви у споживанні їжі, пошкодить шлунок", – зазначає експертка.

Споживайте білкові продукти: сир, яйця, рибу, нежирну птицю. Адже усі ферменти, які розщеплюють алкоголь, складаються з амінокислот (будівельного матеріалу білків). Тому потрібно постійно поповнювати запас легкозасвоюваних білків. Наприклад, обирайте не стейк зі свинини, а страви з курятини.

Фрукти та овочі – також хороший варіант. Адже вони містять багато води та електролітів. 

Проте уникайте:

  • соленої їжі, вона багата натрієм, який провокуватиме виведення калію з організму. Це важливий мінерал, особливо для серцево-судинної системи;

  • гострих пересмажених страв, які додатково шкодять слизовій;

  • простих вуглеводів. Шоколадка та вино – погане поєднання. Високий рівень інсуліну та перенасичення організму глюкозою призведе до локального відкладення жиру.

На що звернути увагу під час вибору вина

Під час вибору вина уважно читайте етикетку. Красномовні описи ароматичних букетів – це добре. Проте вас має цікавити склад продукту.

"Вино має містити не виноградний порошок чи есенцію, а натуральний виноград. Також обирайте напій без ароматизаторів та барвників, навіть якщо написано "ідентичні до натуральних". І головне – відмовтесь від кріплених вин. Адже, окрім натурального алкоголю, такі напої містять доданий спирт. Це додаткова шкода для організму!", – радить Анна.

Читайте також: