Пилові потоки, що сунуть до України (Фото: скриншот / Windy)

У різних областях України наразі фіксують погіршення якості повітря та наліт з бруду й пилу. Пилові потоки сунуть з Узбекистану, про це повідомляє сервіс Windy.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Як повідомляють місцеві Telegram-канали Харківщини та Дніпропетровщини, місцеві жителі скаржаться на важкість повітря, смог, автівки вкриті жовтим пилом.

На Сумщині теж фіксують серйозне погіршення якості повітря, проте причиною стала не пилова буря, а "закидання" атмосферним вихором пилу і смогу із території Росії через лісові пожежі.

"Серйозне погіршення якості повітря в східних та північно-східних регіонах України через "закидання" атмосферним вихором пилу і смогу із території Росії. Якщо пил занесло із Каспію, то смог безпосередньо їхній. Там зараз масштабні лісові пожежі. Всю цю суміш із пилу та смогу притягнув південно-східний вітер", — пише Сумський гідрометцентр.

Також Сумський гідрометцентр повідомив, що найбільша концентрація частинок у повітрі наразі фіксується на Сумщині, Полтавщині, Дніпропетровщині, Миколаївщині.

"Краще обмежити перебування на вулиці й зачинити вікна", – йдеться у дописі Гідрометцентру.

Яка ситуація у Києві

Згідно з даними порталу "Київ Цифровий", станом на 10:00 30 вересня у столиці повітря чисте та шкоди здоров’ю не завдасть.

Скриншот із порталу "Київ Цифровий"

Окрім України, пилова хмара з Узбекистану накрила також низку країн на півдні, зокрема Саудівську Аравію і Єгипет.

Оновлено: Український гідрометцентр повідомляє, що ситуація зберігатиметься до п’ятниці.

"Пил потраплятиме до нас хвилями, покращення чергуватимуться з погіршеннями видимості та якості повітря", – йдеться у дописі.

Забруднення від пилової бурі фіксується:

  • У Полтавській, Дніпропетровській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях.

  • Невелика кількість спостерігається на території Черкаської та Кіровоградської областей.

До Київщини та столиці потоки повітря з пилом доберуться уже 1 та 2 жовтня, але його кількість буде меншою.

Проте варто зазначити: якість повітря на Київщині, Сумщині, Чернігівщині також погіршиться внаслідок переміщення оксиду вуглецю із задимленням, що поширюється з-за меж України з північного сходу 1 жовтня.